Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Πτώση 15,4% στα κέρδη εννεαμήνου

Στα 37,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Frigoglass στο εννεάμηνο του 2008 μειωμένα κατά 15,4%, ενώ η εταιρία προχώρησε σε μια νέα καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για το σύνολο του 2008.

Frigoglass: Πτώση 15,4% στα κέρδη εννεαμήνου
Στα 37,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Frigoglass στο εννεάμηνο του 2008 μειωμένα κατά 15,4%, ενώ η εταιρία προχωρά και σε νέα καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για το σύνολο του 2008.

Πλέον εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα σημειώσουν κάμψη κατά 2-3% (η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για αύξηση κατά 2-3%) τα EBITDA θα υποχωρήσουν κατά 2-3% (η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για αύξηση κατά 6-7%), τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να σημειώσουν κάμψη κατά 18-20% (έναντι προηγούμενων προβλέψεων για αύξηση 3-4%), ενώ οι κεφαλαιακές δαπάνες εκτιμώνται τώρα στα 26-27 εκατ. ευρώ (από 27-28 ευρώ προηγουμένως).       
 
---Κυριότερα οικονομικά στοιχεία εννεαμήνου 2008

• Πωλήσεις περιλαμβανομένων των εξαγορών αυξημένες κατά 10,9% στα €423,7εκατ.

o (Πωλήσεις χωρίς εξαγορές μειωμένες κατά 1,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007 στα €375,7εκατ.)

• Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA)1 αυξημένα κατά
2,4% στα €85,7εκατ.

o (Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA)2 αυξημένα
κατά 1,5% στα €85,0εκατ. )

• Λειτουργικά Κέρδη (EBIT)1 μειωμένα κατά 2,9% στα €67,0εκατ.

o (Λειτουργικά Κέρδη (EBIT)2 μειωμένα κατά 1,1% στα €68,2εκατ.)

• Κέρδη πρό φόρων (EBT)1 μειωμένα κατά 10,8% στα €58,3εκατ.

o (Κέρδη πρό φόρων (EBT)2 μειωμένα κατά 5,9% στα €61,5εκατ.)

• Καθαρά Κέρδη €37,9 εκατ. έναντι €44,8 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2007 μειωμένα κατά 15,4% (Προσαρμοσμένα χωρίς τις άπαξ απομειώσεις των €5,1εκατ. ήταν € 43,0 εκατ., μειωμένα κατά 4,0%)

o (Καθαρά Κέρδη €40,1 εκατ. έναντι €44,8 εκατ. στην αντίστοιχη
περίοδο του 2007 μειωμένα κατά 10,5%) (Προσαρμοσμένα χωρίς τις άπαξ απομειώσεις της τάξης των €3,1εκατ. στα €43,2 εκατ, μειωμένα κατά 3,6%)

Ο κύριος Πέτρος Διαμαντίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass σχολίασε:

«Η Frigoglass πέτυχε αύξηση των πωλήσεων κατά 10,9% το εννεάμηνο του 2008. Σημαντική συμμετοχή στην αύξηση του όγκου πωλήσεων της επαγγελματικής ψύξης είχαν οι αναδυόμενες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής καθώς και η πρόσφατη εξαγορά της SFA στην Τουρκία. Παράλληλα ο κλάδος του γυαλιού συνέχισε την θετική του πορεία, συμμετέχοντας σημαντικά στην κερδοφορία καθώς και στην διατήρηση του επιπέδου των κερδών προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA).

Η αύξηση των πωλήσεων από τις αναδυόμενες αγορές αντιστάθμισε σημαντικά την πτώση των αγορών της Γερμανίας και της Ρωσίας, η οποία όμως επηρεάστηκε αρνητικά από το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκαν οι συνήθεις παραγγελίες κατά τους τελευταίους μήνες του έτους . Αυτό οφείλεται στις αντίξοες συνθήκες που επικραττούν στην αγορά. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε μείωση των κερδών του εννεαμήνου και κατά συνέπεια την αναθεώρηση των εκτιμήσεών μας για το σύνολο του 2008.

Επισπεύσαμε την υλοποίησης της στρατηγικής βελτιστοποίησης των παραγωγικών μας μονάδων παγκοσμίως με την αναδιάρθρωση των εργοστασίων της Νορβηγίας και της Πολωνίας. Επιπρόσθετα θα εστιαστούμε στην ορθολογικότερη διαχείριση των λειτουργικών μας εξόδων, καθώς και του κεφαλαίου κίνησης. Τα μέτρα αυτά έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών συνθηκών ενώ παράλληλα αποτελούν την βάση για το επόμενο στάδιο ανάπτυξής μας. Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε νέες ευκαιρίες εξάπλωσης της παγκόσμιας παρουσίας μας και αξιοποίησης των δεξιοτήτων μας ενώ παράλληλα παραμένουμε θετικοί για τη μακροπρόθεσμη προοπτική εξέλιξης των αγορών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.»

Προβλέψεις για το Σύνολο του 2008

Οι βραχυπρόθεσμες μακροοικονομικές συνθήκες παραμένουν εξαιρετικά μεταβλητές. Η πρωτοφανής αναταραχή στη διεθνή αγορά κεφαλαίων καθώς και η κυκλικότητα της οικονομικής κρίσης σε πολλές γεωγραφικές περιοχές, επηρεάζει την καταναλωτική συμπεριφορά η οποία με τη σειρά της έχει επίδραση στις πωλήσεις ορισμένων από τους σημαντικότερους πελάτες μας.

Παρόλ’ αυτά, οι βραχυπρόθεσμες αυτές συνθήκες, υποστηρίζουν την μακροπρόθεσμη στρατηγική μας, βάσει της οποίας η Frigoglass συνεχίζει να επιδιώκει γεωγραφική εξάπλωση και πελατειακή διαφοροποίηση στον κλάδο ψύξης καθώς και περαιτέρω ενίσχυση της επιτυχούς πορείας του γυαλιού στην Νιγηρία.

Η ηγετική μας θέση παγκοσμίως στον κλάδο τη ψύξης επιδρά θετικά τις ενοποιημένες πωλήσεις μας, όπου ενσωματώνεται και η SFA στην Τουρκία. Επιπρόσθετα η ισχυρή ανάπτυξη στην Πολωνία, Ουκρανία, Ελλάδα, Μαρόκο, Ρουμανία, Ινδία, Ινδονησία και Αφρικανικές χώρες θα αντισταθμίσει τις σημαντικές βραχυπρόθεσμες μειώσεις στην Ρωσία και τη Γερμανία, τονίζοντας τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής μας εξάπλωσης. Τον επόμενο χρόνο οι επιχειρηματικές μας δραστηριότητες στην Κίνα και στις Φιλιππίνες θα ξεκινήσουν να αποδίδουν σημαντικά ενώ παράλληλα θα συνεχίσουμε να αναζητούμε καινούργιες ευκαιρίες επέκτασης της γεωγραφική μας παρουσίας.

Ο κλάδος του γυαλιού στη Νιγηρία συνέχισε την θετική του πορεία ενώ η αναδιάρθρωση του τομέα συνέβαλε σημαντικά στη αυξημένη κερδοφορία του. Στοχεύουμε στη σημαντική συμμετοχή του κλάδου στα μελλοντικά μας αποτελέσματα.

Επομένως, παραμένουμε σίγουροι για το μέλλον. Βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να αντισταθμίσουμε την επίδραση των αντίξοων εξωτερικών συνθηκών, προχωρούμε στην υλοποίηση μιας σειράς πρωτοβουλιών αύξησης της αποδοτικότητας.

Πρώτος στόχος είναι η αναδιάρθρωση των παραγωγικών μας μονάδων. Στο πλαίσιο αυτό θα κλείσουμε το εργοστάσιό μας στη Νορβηγία και θα προχωρήσουμε σε ριζική αναδιοργάνωση του εργοστασίου μας στην Πολωνία. Δεύτερον, ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα μείωσης του κόστους, στο οποίο περιλαμβάνεται η μείωση γενικών και λειτουργικών εξόδων. Τρίτον, θα βελτιστοποιήσουμε τις κεφαλαιακές μας ανάγκες και θα επωφεληθούμε από την επικείμενη πτώση των τιμών των πρώτων υλών.

Με βάση όλες τις ανωτέρω πρωτοβουλίες και στα πλαίσια του δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος παγκοσμίως, αναθεωρούμε σήμερα τις ετήσιες εκτιμήσεις μας,( προ εξαγορών), ως εξής:

Αναθεωρημένες Προβλέψεις για το 2008
Πωλήσεις : -2 με -3%
ΕBITDA -2 με -3% 0%
Κέρδη ανά Μετοχή : -18 με -20%       
Κεφαλαιακές Δαπάνες: €26-27 εκατ.

Προσαρμοσμένα για για τις άπαξ μειώσεις η μεταβολή για το EBITDA εκτιμάται μηδενική, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή προβλέπεται να υποχωρήσουν από -9% έως -11%.

Άπαξ μειώσεις: Οι ανωτέρω εκτιμήσεις συμπεριλαμβάνουν μετά φόρων άπαξ μειώσεις που υπολογίζονται σε €3.1 εκατ. και δεν συμπεριλαμβάνουν την SFA.

Η SFA αναμένεται να σημειώσει ζημία ύψους €3.2 εκατ. για το 2008 κυρίως από τα €2 εκατ. που συνδέονται με την άπαξ συμμόρφωση της στα λογιστικά πρότυπα που ακολουθεί η Frigoglass.

Σημείωση για εκτιμήσεις μελλοντικών εξελίξεων

Η παρούσα Έκθεση περιλαμβάνει εκτιμήσεις μελλοντικών εξελίξεων σχετικά με τις επιδόσεις της FRIGOGLASS, οι οποίες δέον να εκλαμβάνονται ως καλόπιστες εκτιμήσεις της εταιρείας. Οι εν λόγω εκτιμήσεις μελλοντικών εξελίξεων αντανακλούν τις προσδοκίες της διοίκησης της Εταιρείας, και βασίζονται σε δεδομένα τα οποία είναι διαθέσιμα σήμερα. Τα πραγματικά αποτελέσματα επηρεάζονται από μελλοντικά γεγονότα και αβεβαιότητες, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σε ουσιαστικό βαθμό τις επιδόσεις της FRIGOGLASS.

Σημείωση:. Με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, η Frigoglass δημοσίευσε Ενοποιημένα αποτελέσματα για το εξάμηνο του 2008, περιλαμβάνοντας τα αποτελέσματα της SFA από την 1η Ιανουαρίου 2008

Σημείωση 1:Οι αριθμοί σε παρένθεση δηλώνουν τα συγκρίσιμα οικονομικά αποτελέσματα, μη συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων της SFA.

Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών  

Αδύναμα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2008 της Frigoglass η HSBC σε ξεχωριστό της report, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι παραδοσιακά το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο της εταιρίας είναι τα περισσότερο αδύναμα και αυτά που έχουν τη λιγότερη σημασία, αφού από το πρώτο και το δεύτερο λαμβάνει περίπου το 90% της ετήσιας κερδοφορίας της.

Οι συνθήκες για τον κλάδο- κλειδί της ψύξης, επισημαίνει η χρηματιστηριακή, παρέμειναν απαιτητικές αντανακλώντας τις μειώσεις στις κεφαλαιακές δαπάνες των κυριότερων πελατών, κάποια πίεση από το κόστος πρώτων υλών και αρνητικό μείγμα πωλήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v