Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 25 2008

ΤΕΝΕΡΓ: Μία πραγματικότητα με δύο όψεις

ΤΕΝΕΡΓ: Μία πραγματικότητα με δύο όψεις
H πραγματικότητα σχετικά με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει δύο όψεις. Η μία λέει ότι η μετοχή έχει υποστεί βαρύτατες απώλειες από την ημερομηνία εισαγωγής της μέχρι σήμερα, η ισχύς των μονάδων της έχει αυξηθεί μόλις κατά 24 MW (και αυτό μόλις τον προηγούμενο μήνα) και τέλος ότι στόχοι για παραγόμενη συνολική ισχύ 450 MW στο τέλος του 2009 και 1.600 MW στο τέλος του 2012 δεν υιοθετούνται από τους αναλυτές.
 
Υπάρχει όμως και η άλλη όψη της πραγματικότητας, η οποία λέει τα εξής:

Πρώτον, η υιοθέτηση από την κυβέρνηση του φυσικού σχεδιασμού για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας θα έρθει να "ξεκολλήσει" τις περισσότερες εκκρεμότητες που υπήρχαν λόγω των αντιθέσεων μεταξύ των παραγωγών εναλλακτικών πηγών ενέργειας και κάποιων τοπικών φορέων.

Βέβαια, θα περάσουν κάποιοι μήνες μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος, αλλά, τέλος πάντων, όλα δείχνουν ότι τα πράγματα βαδίζουν προς θετική (για την ΤΕΝΕΡΓ) κατάληξη (λέτε να γίνουν πρόωρες εκλογές και να κολλήσει εκ νέου το ζήτημα;).

Δεύτερον, το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας δεν κινδυνεύει από την πιστωτική κρίση, καθώς η εισηγμένη διαθέτει ήδη ρευστότητα (ταμείο συν κάποια χρεόγραφα) γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, πέρα από τις κρατικές επιχορηγήσεις που συνοδεύουν τα σχετικά projects.

Και τρίτον, τα έσοδα από αυτά τα projects είναι ασφαλή γιατί επηρεάζονται από την ισχύ του ανέμου και από την τιμή που θα καταβάλλεται στις εναλλακτικές μονάδες. Αυτή βέβαια, όπως καταλαβαίνετε, αν μεταβληθεί, μόνο προς τα πάνω μπορεί να πάει και όχι προς τα κάτω.

Αν όλα αυτά συνδυαστούν με το γεγονός ότι η μετοχή έχει "φάει το ξύλο της αρκούδας", τότε ίσως να εξηγείται γιατί αρκετοί αναλυτές συνιστούν την αγορά της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v