Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 26 2002

Η ”αίσθηση” του κ. Στουρνάρα και η Credit Agricole

Για μία ακόμη φορά ο της Εμπορικής κ. Γιάννης Στουρνάρας κατάφερε να προκαλέσει αίσθηση. Οχι μόνον με τα απανωτά ”γυρίσματα” μετοχών της Alpha Bank και της Αττικής, τα οποία φέρεται να πραγματοποίησε η τράπεζα την προηγούμενη εβδομάδα (προκαλώντας... ρίγη αγωνίας για το πόσο άραγε θα πιέζονται τα πραγματικά κέρδη του ομίλου), αλλά και με τις απανωτές συνεντεύξεις που παραχώρησε τις τελευταίες ημέρες.

Σε μία εκ των οποίων μάλιστα έσπευσε να ”αποκαλύψει”, επικαλούμενος την... αίσθησή του, με ιδιαιτέρως... κομψό τρόπο, ότι εις εκ των δύο δημοσίου συμφέροντος οργανισμών (το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων), που έχουν σημαντική συμμετοχή στην Εμπορική, πρόκειται να ζητήσει από την Credit Agricole να αγοράσει το ποσοστό του.

Η... αίσθησή του, όπως διεφάνη στη συνέχεια της συνέντευξης, ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρη. ”Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες” πρόσθεσε, ”καθώς αυτές οι αποφάσεις αφορούν το μέτοχο και όχι το management της τράπεζας”. ”Ωστόσο θα πρέπει να επαναλάβω ότι ένας εκ των δύο οργανισμών σχεδιάζει να πουλήσει τη συμμετοχή του και εάν δεν έχει υποβάλει γραπτώς αυτή του την πρόθεση θα το πράξει το αμέσως προσεχές διάστημα, ίσως και τις επόμενες ημέρες”.

Ευτυχώς δηλαδή που δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες!

Το ζητούμενο όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Στουρνάρας, δεν είναι τι θα πράξει το Τ.Π. & Δ, αλλά το τι θα πράξουν οι Γάλλοι της Credit Agricole.

Oι οποίοι, σημειωτέον, εξακολουθούν να βάλλονται από τους διεθνείς αναλυτές για το γεγονός ότι έχουν μαζέψει μειοψηφικά ποσοστά σε διάφορες τράπεζες ανά τον κόσμο. Η στρατηγική μάλιστα αυτή έχει κάνει τη μετοχή της Credit Agricole (ή καλύτερα του εισηγμένου ”οχήματός” της) να διαπραγματεύεται με discount, παρά τη γενικότερα θετική άποψη της αγοράς για το management της.

Το ερώτημα λοιπόν είναι εάν θέλει η γαλλική τράπεζα μεγαλύτερο ποσοστό στην Εμπορική και σε ποια τιμή, ιδίως κατόπιν της άρνησής της να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ”θυγατρικής” Τράπεζας Επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v