Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 17 2003

Η Stanley, η υπόθεση Gambelli και ο... ΟΠΑΠ!

Στα ”ψιλά” του εγχώριου οικονομικού Τύπου πέρασε η είδηση της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την υπόθεση Gambelli, την οποία όμως είχε παρακολουθήσει το euro2day.gr προτού εμφανιστούν στην Ελλάδα οι κύριοι της Stanley Leisure και... ”απειλήσουν” με δηλώσεις και πληρωμένες καταχωρήσεις το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ!!!

Ο Ιταλός κ. Gambelli είχε συνάψει με τη βρετανική εταιρία στοιχημάτων Stanleybet σύμβαση πρακτόρευσης των προϊόντων της στην πατρίδα του.

Η δραστηριότητά του αυτή εκτιμήθηκε ότι θίγει το εν Ιταλία μονοπώλιο τζόγου και προς τούτο του επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Ο ίδιος προσέφυγε στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη. Αυτή με τη σειρά της εξέδωσε μαζί με την απόφασή της και μία γνωμοδότηση που… άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Συγκεκριμένα, μαζί με την απόφαση περί αρμοδιότητας των εθνικών δικαστηρίων να κρίνουν την απόφαση, το δικαστήριο άφησε να εννοηθεί ότι διατηρεί ενστάσεις για τη στεγανοποίηση των μονοπωλίων τζόγου.

Από εκεί και πέρα συνέβη το εξής παράδοξο: Τόσο η Ένωση Ευρωπαϊκών Λοταριών όσο και η βρετανική εταιρία δήλωσαν… νικητές! Ωστόσο, μια προσεκτικότερη ανάγνωση του επίσημου κειμένου, λένε νομικοί κύκλοι, προκαλεί εντυπώσεις που διαψεύδουν και τις δύο πλευρές.

Με καταχώρησή τους και στον ελληνικό Τύπο, οι Βρετανοί της Stanley θέτουν τις δικαστικές αποφάσεις στην υπηρεσία του Marketing πληροφορώντας μας ότι ”το ασφαλέστερο στοίχημα είναι να συμπράξετε με το νικητή της υπόθεσης Gambelli”! Κι αυτό βέβαια επειδή ψάχνουν για συνεργάτες στην Ελλάδα.

Αυτά που θα πρέπει ίσως να σκεφτούν όσοι σκοπεύουν να συμπράξουν με το ”νικητή”, είναι αφενός το ότι η επίσημη απόφαση δικαιώνει την άλλη πλευρά και αφετέρου ότι οποιαδήποτε θεσμική επιταγή θα ικανοποιούσε τη Stanleybet, θα απαιτούσε -δεδομένου και του χρονοβόρου των ευρω- δικαστικών διαδικασιών- τουλάχιστον 2 χρόνια πριν πάψει να είναι... ευσεβής πόθος.



Από την άλλη, και η European Lotteries είναι πολύ πιθανό να ανησυχεί περισσότερο από όσο θέλει να νομίζουμε. Γιατί;

Διότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανέφερε ότι δεν δύναται να ρυθμίσει το ζήτημα Gambelli παρά μόνο αν αποδειχτεί ότι μέσω του υφιστάμενου καθεστώτος θίγονται συμφέροντα καταναλωτή.

Με άλλα λόγια, το δικαστήριο άφησε... ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να ”συμβάλει” στην απελευθέρωση της αγοράς τζόγου, αν το αίτημα φτάσει ενώπιόν του με ευρυματικότερο (νομικά) τρόπο.

Λέτε οι bookmakers να δέχονται στοιχήματα για το ποιος τελικά... κέρδισε;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v