Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 18 2003

H κότα, το αβγό, η Σοφοκλέους και ο… Μπιν Λάντεν!

Εύκολα προβλέψιμη φαινόταν η πτώση στους δείκτες των μεγάλων χρηματιστηριακών αγορών μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία, για την οποία οι πληροφορίες λένε ότι την ευθύνη ανέλαβε η Αλ Κάιντα του κ. Μπιν Λάντεν.

Μια επίθεση που συνοδεύτηκε από τα νέα για το θάνατο 17 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Στις οικονομικές ειδήσεις των διεθνών πρακτορείων η συσχέτιση είναι άμεση και γίνεται λόγος για …”τρομο-τρεμούλα” στις αγορές, εν όψει και της επίσκεψης Μπους στο Λονδίνο.

Εν τούτοις, κάποια στελέχη της Wall Street φαίνεται να έχουν άλλη εκτίμηση.

Κατ’ αυτούς, ίσως να υπήρχε πρώτα το αβγό και μετά να μας προέκυψε η… κότα. Γι’ αυτό και δήλωναν χθες ευθαρσώς ότι θεωρούν πως όλα τα παραπάνω είναι αφορμές.

Κατά την άποψή τους, μετά από ένα ράλι που ουσιαστικά κράτησε από 6 έως και 9 μήνες (ανάλογα με την αγορά) στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία, χωρίς κάποια ουσιαστική διόρθωση, επήλθε η… κόπωση.

Κι έτσι, οι ίδιοι επενδυτές που έγραφαν στα παλιά τους τα παπούτσια την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή και τις τρομοκρατικές ενέργειες, ξαφνικά ρευστοποιούν, κυρίως για να προστατέψουν τα κέρδη τους.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Dow έχει κερδίσει 30% και ο NASDAQ περίπου… 50%.

Για την ”ταπεινή” Σοφοκλέους το ερώτημα είναι πώς θα συμπεριφερθεί στο πισωγύρισμα αυτό των ξένων αγορών. Η στάση της χθες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ”αμυντική”, τουλάχιστον σε σχέση με τον DAX και τον CAC. Να δούμε όμως και τη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v