Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 12 2008

Σφηνάκια για Μπενρουμπή, Medicon

Σφηνάκια για Μπενρουμπή, Medicon
Μπενρουμπή: «Γύρισε ο τροχός», αλλά από την... ανάποδη για την Μπενρουμπή. Τα τελευταία χρόνια, όπου προσπαθούσε να ανακάμψει μετά την απώλεια της αντιπροσώπευσης των ισχυρών brand names του εξωτερικού, οι θετικές υπεραξίες του μετοχικού της χαρτοφυλακίου έρχονταν να δημιουργήσουν μια ισχυρή «κάτω γραμμή» στα αποτελέσματα.

Αντίθετα, φέτος που από λειτουργικής πλευράς τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα (άνοδος EBIT στο εννεάμηνο, από τα 2,4 εκατ. ευρώ στα 3,5 εκατ. ευρώ, και μάλιστα με δικά της brand names) έρχονται οι απώλειες του μετοχικού χαρτοφυλακίου για να οδηγήσουν τα καθαρά κέρδη λίγο κάτω από το... μηδέν.

Το μετοχικό χαρτοφυλάκιο, λοιπόν, της Μπενρουμπή στις 30/9/2008 ανερχόταν στα 5,25 εκατ. ευρώ (οι κυριότερες θέσεις σε Μυτιληναίο, MIG, Γενική Τράπεζα, Υγεία, Eurobank και σε άλλες εταιρίες) και οι αρνητικές υπεραξίες πριόνισαν τα κέρδη στα 2,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,18 εκατ. στο τρίτο τρίμηνο του 2008.

Medicon: Η Medicon είναι νοικοκυρεμένη εταιρία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία ιατρικού και νοσοκομειακού εξοπλισμού. Τα κρατικά νοσοκομεία είναι πελάτες της και οι χαρακτηριστικότατες καθυστερήσεις τους στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους αποτελούν πλέον θέμα στα... δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών.

Ας δούμε όμως πώς το ασυνεπές ελληνικό δημόσιο οδηγεί τον ιδιωτικό τομέα σε αύξηση του τραπεζικού δανεισμού του, μέσα από τις λογιστικές καταστάσεις της Medicon. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Η εισηγμένη αύξησε τις πωλήσεις της στο εννεάμηνο από τα 13,6 στα 14,3 εκατ. και τα λειτουργικά της κέρδη (EBIT) από τα 3,02 στα 3,35 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, προχωρώντας προς τα κάτω στην κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως τα πράγματα αλλάζουν. Συγκεκριμένα, το κόστος χρηματοδότησης εκτινάσσεται από τις 941 χιλιάδες στο 1,38 εκατ. ευρώ (+47%).

Πώς έγινε αυτό; Απλά. Στο εννεάμηνο οι «απαιτήσεις από πελάτες και λοιπούς λογαριασμούς» αυξήθηκαν κατά 7,25 εκατ. ευρώ και αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε άνοδο τον καθαρό δανεισμό της εταιρίας από τα 25,4 στα 32 εκατ. ευρώ.

Όσο για τη Medicon, διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 12,5 εκατ. ευρώ, όταν τα κέρδη εννεαμήνου διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από το 1,5 εκατ. ευρώ. Μονοψήφιο P/E (8,3), χωρίς να υπολογίζεται η κερδοφορία του τελευταίου τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v