Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 16 2008

Θύματα του Madoff και Έλληνες μεγαλοεπενδυτές;

Θύματα του Madoff και Έλληνες μεγαλοεπενδυτές;
Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να γλίτωσαν από τη «βόμβα» Madoff, αντίθετα με πολλές ευρωπαϊκές που άθελα τους μπήκαν στην πυραμίδα του περιβόητου πλέον πρώην προέδρου του NASDAQ, φαίνεται όμως ότι ελληνικές απώλειες θα υπάρξουν και μάλιστα μεγάλες.

Πληροφορίες που κυκλοφορούσαν χθες στον στενό κύκλο της αγοράς έκαναν λόγο για απώλειες Ελλήνων επενδυτών, κυρίως από τον ναυτιλιακό χώρο, οι οποίες μπορεί να ανέρχονται έως και στα… 400 εκατ. δολάρια!

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, που δεν έχουν όμως διασταυρωθεί (γι' αυτό και δεν αναφέρουμε προς το παρόν το όνομα), στην υπόθεση εμπλέκεται και εταιρία συνδεόμενη με γνωστότατο επώνυμο των Αθηνών.

Η συγκεκριμένη εταιρία διαχείρισης (που δεν έχει έδρα την Ελλάδα και δεν ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) φέρεται να επένδυσε τα χρήματα αυτά σε δραστηριότητες του Madoff, πράγμα που έπραξαν άλλωστε πολλά από τα λεγόμενα fund of funds ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα οι απώλειες από τη λεγόμενη «πυραμίδα» του Madoff να υπολογίζονται συνολικά σε… 50 δισ. δολάρια.

Τα fund of funds είναι επενδυτικά κεφάλαια (ένα είδος hedge funds) που δεν επενδύουν απευθείας σε κάποιες αξίες, αλλά τοποθετούνται σε άλλα επενδυτικά κεφάλαια.

Η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φαίνεται να είναι σε γνώση της υπόθεσης, δεν έχει όμως ενεργό εμπλοκή σε αυτήν, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, η εταιρία που φέρεται ως εμπλεκόμενη δεν εποπτεύεται από τις εγχώριες αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v