Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 7 2009

Σφηνάκια για αγορές μετοχών, τράπεζες και ΟΛΠ

Σφηνάκια για αγορές μετοχών, τράπεζες και ΟΛΠ
Καλάθια μετοχών: Αγορές καλαθιών μετοχών σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα ακίνητα εκδηλώθηκαν την περασμένη Δευτέρα στο Χ.Α.

Ξένα funds που ειδικεύονται σε τοποθετήσεις σε εταιρίες ακινήτων έβγαλαν μεθοδικές αγορές καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης στους τίτλους των εταιριών Βωβός, Eurobank Properties, Μηχανική και Lamda Development. Στους περισσότερους εξ αυτών διενεργήθηκαν μεγάλοι όγκοι στο κλείσιμο σε κάποιες περιπτώσεις και με πακέτα.

Μεσαία Κεφαλαιοποίηση - εγχώριοι: Στον αντίποδα, σε αρκετούς τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης τη Δευτέρα εκδηλώθηκε εγχώριο αγοραστικό ενδιαφέρον, κυρίως από θεσμικά ή μεγάλα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια που διέθεταν ήδη θέσεις.

Αρχή της χρονιάς βλέπετε και τα χαρτοφυλάκια έχουν ανάγκη να χτίσουν ένα "μαξιλάρι" απόδοσης σε σχέση με τις 31/12/08.

Τράπεζες: Αρχίζει να διοχετεύεται σταδιακά στο σύστημα η ρευστότητα από τα 28 δισ. ευρώ του πακέτου.

Σήμερα η EFG Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να δώσουν στην ΕΚΤ ως ενέχυρο τα ειδικά ομόλογα που πήραν από το ελληνικό δημόσιο συνολικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ, αντλώντας ισόποση ρευστότητα.

Το κόστος επιτοκίου θα διαμορφωθεί μαζί με τις προμήθειες στο 3,3%. Εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με τις υπόλοιπες πηγές funding (σ.σ. για τον δανεισμό με εγγύηση Δημοσίου ούτε λόγος βέβαια, μια και τα spreads των κρατικών ομολόγων συνεχίζουν να ίπτανται).

Η ρευστότητα από τα repos συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ που προβλέπει το πακέτο θα ζεστάνει κάπως την αγορά, κανείς όμως από τους τραπεζίτες δεν υπόσχεται μείωση των περιθωρίων τους για νέο δανεισμό. Ο κίνδυνος χώρας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων παραμένει υψηλός και οι τράπεζες θα συνεχίσουν να τον τιμολογούν με υψηλά περιθώρια επί του Euribor.

ΟΛΠ: Σταδιακά εντός του πρώτου 6μήνου της χρονιάς θα διενεργηθεί η παράδοση των ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ στην Cosco.

Όσο θα εκτελούνται οι παραγγελίες της σημερινής εκμετάλλευσης, οι Κινέζοι θα λαμβάνουν τον προς εκμετάλλευση χώρο. Εν τω μεταξύ, η Cosco ήδη κινεί τις διαδικασίες για χρηματοδότηση του επενδυτικού της σχεδίου για τον ΟΛΠ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v