Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 27 2009

Φοβήθηκαν ότι θα... τελειώσει το χρήμα!

Φοβήθηκαν ότι θα... τελειώσει το χρήμα!
Πόσο τελικά θα αυξήσουν οι τράπεζες τις χορηγήσεις τους μέσα στο 2009; Πάνω από 10% υποστηρίζει η κυβέρνηση και δηλώνει ότι για τον λόγο αυτόν προχώρησε στη διανομή του πακέτου στήριξης.

Λίγο πιο μετριοπαθείς οι πλέον αισιόδοξοι για το θέμα αναλυτές, οι οποίοι μιλάνε για επίδοση "κοντά" στο 10%.

Ακόμη όμως και η UBS, που βλέπει να επιτυγχάνεται ο στόχος του 10%, επειδή προβλέπει άνοδο καταθέσεων γύρω στο 6%, διαπιστώνει άνοιγμα της τάξεως των 11 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλυφτεί από το κρατικό πακέτο στήριξης.

Υπάρχουν, όμως, και ορισμένοι οίκοι, όπως η Citigroup και η Marfin Analysis, οι οποίοι μιλούν για αύξηση των τραπεζικών χορηγήσεων μεταξύ του 6% και του 8%, αρκετά μακριά δηλαδή από τον κυβερνητικό στόχο.

Και την ίδια περίοδο, φημολογείται ότι "ψήνεται" και δεύτερο πακέτο στήριξης, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες δανειοδοτήσεων των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό. Δηλαδή, μετά το πακέτο εσωτερικού των 28 δισ. ευρώ, λέγεται ότι θα προκύψει και πακέτο εξωτερικού, άγνωστου ποσού.

Το όλο αυτό κλίμα, βέβαια, δεν βοηθάει κανέναν, για να μην πούμε ότι δυσχεραίνει την όλη κατάσταση. Γιατί κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους πολλές επιχειρήσεις που είχαν αχρησιμοποίητες γραμμές δανεισμού έσπευσαν να τις εξαντλήσουν χωρίς καν να τις χρειάζονται!

Απλά επειδή φοβήθηκαν ότι το χρήμα μπορεί να στερέψει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v