Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 22 2004

ΕΧΑΕ: Τα σούπερ- κέρδη των τραπεζών.

Μια και μιλάμε όμως για τον Κανονισμό της ”νέας” Σοφοκλέους, κατόπιν της αναρρίχησης της μετοχής ΕΧΑΕ στα € 8,3 αλλά και των εκπεφρασμένων προσδοκιών ορισμένων αναλυτών, για περαιτέρω άνοδό της προς τα… €9, η στήλη θα ήθελε να υπενθυμίσει τα εξής:

Μόλις προ έξη μηνών, το ελληνικό δημόσιο προχώρησε στην πώληση του controlling interest της εταιρίας (που ελέγχει θυμίζουμε τις ελληνικές χρηματιστηριακές αγορές) έναντι μόλις €3,75 ανά μετοχή.

Που σημαίνει ότι οι αγοραστές, δηλαδή οι μεγάλες τράπεζες καταγράφουν ήδη απόδοση της τάξεως του… +120%, μέσα σε ένα εξάμηνο!

Ηδη τότε η κίνηση αυτή της κυβέρνησης είχε προκαλέσει αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και συλλογικών οργανώσεων της αγοράς, όπως ο ΣΜΕΧΑ και ο ΣΕΙΣΕΤ.

Τώρα, δεδομένης της γενικότερης απόδοσης των ελληνικών μετοχών, μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και το μεγάλο ύψος της συναλλαγής, (και χωρίς να εξετάζουμε τι σημασία του να έχεις το controlling interest των ελληνικών χρηματιστηριακών αγορών) είναι πλέον καταφανές ότι το Δημόσιο έκανε ένα εξαιρετικό ΔΩΡΟ στις μεγάλες τράπεζες, που βεβαίως θα κάνουν mark to market τις υπεραξίες που έχουν καρπωθεί.

Πιθανότατα μιλάμε για υπεραξίες της τάξεως των 12 δις. δρχ, έως τις 31/12/03 τις οποίες θα μοιραστούν οι τράπεζες, ανάλογα με τη συμμετοχή τους στη διάθεση του 33,4% της ΕΧΑΕ.

Και υπάρχει βεβαίως και η… συνέχεια για το 2004!

Αυτά για όσους εκείνη την περίοδο είτε... κοίταγαν από την άλλη, είτε αντέδρασαν χλιαρά, απλά και μόνο ”για τα μάτια του κόσμου”. Και βεβαίως για τους Χρηματιστές που άφησαν το σπίτι τους να πουληθεί... κοψοχρονιά αντί να αντιδράσουν όχι μόνον... κλαθμυρίζοντας, αλλά και βάζοντας το χέρι στην τσέπη!

Ας πρόσεχαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v