Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 21 2004

Γενική-Societe: Το τριπλό 6άρι και η επόμενη μέρα

Στα 6 ευρώ το τίμημα της Societe στο ΜΤΣ, στα 6 ευρώ η αύξηση κεφαλαίου υπέρ των Γάλλων, στα 6 ευρώ και η δημόσια προσφορά για το υπόλοιπο.

Εκεί κατέληξε η ”βελτίωση” της προσφοράς των Γάλλων, καθώς οι ανισορροπίες μεταξύ των επιμέρους τιμημάτων που είχαν κυκλοφορήσει στην αγορά (αν δηλαδή το ΜΤΣ έπαιρνε 6,5 ευρώ και η αύξηση γινόταν στα 5,25 ευρώ) μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα αναφορικά με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της μειοψηφίας, περιλαμβανομένου και του Ταμείου των εργαζομένων.

Σημειώστε σχετικά ότι ήδη υπάρχουν διαρροές στην αγορά, σύμφωνα με τις οποίες η Societe ”δεν θέλει” να λάβει πάνω από το 67%-70% της τράπεζας, με δεδομένο και το ότι το ΜΤΣ θα κρατήσει τις μετοχές του.

Λέγεται μάλιστα ότι στην ”επιθυμία” αυτή των Γάλλων να μη λάβουν όλες τις μετοχές του free float στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς τους, οφείλεται και η... ”ενθουσιώδης” χθεσινή αντίδραση της μετοχής, που την οδήγησε αισίως σε μια μέρα πτωτική για τον τραπεζικό κλάδο, στο +8,04%, ήτοι στα 6,72 ευρώ, επίπεδο σαφώς ανώτερο αυτού της αναμενόμενης προσφοράς.

Η ανακοίνωση άλλωστε του ΜΤΣ κάνει σαφώς λόγο για δέσμευση των Γάλλων να κρατήσουν τη Γενική στο Χ.Α., χωρίς όμως να διευκρινίζει τη χρονική διάρκεια αυτής της δέσμευσης.

Ωστόσο, ακόμη κι αν οι Γάλλοι αποκτήσουν ”μόνο” το 70% (που σημαίνει βέβαια ότι θα έχουν καταστατική πλειοψηφία) και το ΜΤΣ έχει άλλο ένα 10%, προφανώς το free float θα είναι της τάξεως του 20% ή κι ακόμη μικρότερο, αν το Ταμείο των εργαζομένων κρατήσει τις μετοχές του.

Κι αυτό βέβαια δημιουργεί ερωτήματα για το μέλλον.

Διότι είναι σίγουρο ότι με τέτοια μετοχική σύνθεση η τράπεζα ουδόλως θα συγκινήσει τους μεγάλους θεσμικούς που απαιτούν υψηλό free float κι όχι εμπορευσιμότητα… Παράλληλης Αγοράς!

Οπότε, ή θα πρέπει μελλοντικά να αλλάξει η σύνθεσή της ή η Γενική θα πάρει νομοτελειακά τον δρόμο για το περιθώριο και εν συνεχεία για τα αποδυτήρια της Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v