Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 4 2009

Κλείνει σπίτια η σιωπή των... καταναλωτών!

Κλείνει σπίτια η σιωπή των... καταναλωτών!
Η «μεγάλη σφαγή» φαίνεται να έχει πέσει στο λιανικό εμπόριο, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η πτώση του όγκου (σε ποσότητες προϊόντων, χωρίς δηλαδή την επιρροή του πληθωρισμού) του ενδεκαμήνου ήταν 0,8% και ειδικότερα του Νοεμβρίου 4,8%!

Έκτοτε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ακολούθησε ένας εφιαλτικός Δεκέμβριος και στη συνέχεια (σε πείσμα όσων απέδωσαν τον πτωτικό μήνα στα επεισόδια) ένας χειρότερος Ιανουάριος και ένας ακόμη πιο κακός Φλεβάρης.

Η πορεία του δείκτη των οικονομικών προσδοκιών λιανικού εμπορίου του ΙΟΒΕ είναι ενδεικτική για το τι έχει γίνει και για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Συγκεκριμένα, ο δείκτης έκλεισε στις 65,3 μονάδες τον Ιανουάριο, έναντι 66,5 μονάδων τον Δεκέμβριο, 77,1 τον Νοέμβριο και 88,7 τον Οκτώβριο του 2008, 116,6 τον Δεκέμβριο του 2007 και 120,8 τον Νοέμβριο του 2007...

Δηλαδή ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών επιδεινώθηκε κατά 50% περίπου μέσα σε 14 μόλις μήνες... Αλλά και χωρίς κάποιος να καταφύγει σε δείκτες, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ότι η κατάσταση στο λιανικό εμπόριο -το πιο ζωντανό ίσως κομμάτι της οικονομίας- θα επιδεινωθεί μέσα στο 2009.

Η Κύπρου Χρηματιστηριακή, για παράδειγμα, προβλέπει μείωση πωλήσεων για την Πλαίσιο (τον leader του κλάδου, που μάλιστα θα ανεβάσει και μερίδια αγοράς) από τα 412 εκατ. ευρώ πέρυσι στα 386 εκατ. ευρώ φέτος.

Ξένοι οίκοι επίσης αναμένουν πτώση 10% στις εγχώριες πωλήσεις της Σαράντης, ενώ στη Fourlis προβλέπεται μικρή άνοδος πωλήσεων, γεγονός που μάλλον αποδίδεται στο ότι το δεύτερο ΙΚΕΑ της Αττικής θα λειτουργήσει φέτος σε δωδεκάμηνη βάση.

Και αν αυτά συμβαίνουν στα «καλύτερα σπίτια» της αγοράς, τι να μας πουν και οι υπόλοιποι...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v