Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 17 2004

ΑΜΚ: Μ’ ένα σμπάρο… τρία τρυγόνια

Για να το πούμε λίγο ”χοντρά”, χωρίς όμως να απέχουμε πολύ από την πραγματικότητα, όλα δείχνουν ότι κάποιοι βασικοί μέτοχοι κάθονται και υπολογίζουν με ποιους όρους εκείνοι θα εξασφαλίσουν σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό στην εταιρία τους, αλλά και τα απαραίτητα κεφάλαια για την εταιρία, χωρίς να απαιτηθεί σημαντική κάλυψη των αδιαθέτων. Κι εν συνεχεία κατεβάζουν την πρόταση στη Γενική Συνέλευση και την εγκρίνουν.

Ποια ήταν άλλωστε η τελευταία φορά, ακόμη και στην περίπτωση μεγάλων σε ύψος αυξήσεων, που είδατε μια εταιρία να …διαφημίζει την αύξησή της και να ζητά την προσέλκυση είτε των υφισταμένων είτε νέων επενδυτών, οι οποίοι θα μπορούσαν να αγοράσουν δικαιώματα;

Με ένα σμπάρο λοιπόν τρία τρυγόνια. Ο μεγαλομέτοχος μεγαλώνει σημαντικά το ποσοστό του χωρίς να αγοράσει μετοχές από την αγορά (όπου υπήρχε κίνδυνος να ανέβει αισθητά η τιμή της), τα λεφτά που δίνει μπαίνουν στην εταιρία κι όχι στις τσέπες άλλων μετόχων, ενώ υπάρχει και το πλεονέκτημα της διάθεσης μέρους των αδιαθέτων μετοχών, ”με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου”, δηλαδή του... ιδίου του βασικού μετόχου στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Πώς θα προστατευτούν λοιπόν οι επενδυτές; Εμείς από την πλευρά μας θα εξετάσουμε προσεχώς κάποιες ενδιαφέρουσες και συγκεκριμένες… ”περιπτώσεις”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v