Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 13 2004

Οι υπεραξίες από ακίνητα και η... ματσαράγκα

Ξεχάστε όσα ξέρατε. Το έγραψε ο ”ΜΕΤΟΧΟΣ”, πρωτοσέλιδο, την περασμένη Παρασκευή, αλλά οι περισσότεροι δεν πρόσεξαν. Πακτωλό υπεραξιών για τράπεζες, ασφαλιστικές και λοιπές εταιρίες που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, δημιουργεί η ρύθμιση που πέρασε από τη Βουλή και επιτρέπει την αποτίμηση ακινήτων σε ”εμπορικές τιμές”.

Υποτίθεται ότι η ρύθμιση αυτή γίνεται για την προετοιμασία εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων που θα εφαρμοστούν στο τέλος του 2004.

Εν τούτοις, όπως έγραψε ο ”Μ”, στο επίσημο κείμενο αναγράφεται ότι ισχύει για χρήσεις που κλείνουν μετά την… 30/12/2003.

Κι εδώ βρίσκεται όλη η… ματσαράγκα, καθότι ο Δεκέμβριος ως γνωστόν τελειώνει στις 31 και όχι στις 30!!! Οπότε οι σχετικές υπεραξίες μπορούν προφανώς να εγγραφούν άμεσα.

Στην περίπτωση της ΕΤΕ (η οποία σημειωτέον παρέλειψε να μας πει το όνομα του διεθνούς οίκου που έκανε την εκτίμηση για την εύλογη αξία των ακινήτων της), η υπεραξία ανήλθε ούτε λίγο ούτε πολύ στα 437 εκατ. ευρώ, σχεδόν τα 9/10 της οποίας θα περάσει στα αποθεματικά, δημιουργώντας προσδοκίες και για την διανομή δωρεάν μετοχών.

Στην… ουρά βεβαίως βρίσκονται και οι άλλες τράπεζες, ιδίως εκείνες που διαθέτουν σημαντική ακίνητη περιουσία.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και μειώσεις των ιδίων κεφαλαίων (όπως συνέβη και στην περίπτωση της ΕΤΕ για τη συμμετοχή της σε μη-χρηματοοικονομικές θυγατρικές, γι αυτό και καλό θα ήταν να διαβάσετε προσεκτικά ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της ΕΤΕ αλλά και τον ενοποιημένο ισολογισμό, που περιλαμβάνονται στο σχετικό θέμα του euro2day.gr).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v