Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 20 2004

Κι όμως, δεν υπάρχει αδιέξοδο

Ακόμη κι αν δεχθούμε καλή τη πίστη ότι οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Εμπορική είναι εξαιρετικά σκληρές και αφορούν ακόμη και σε όρους που δεν σχετίζονται με επιχειρηματικά σχέδια και προγράμματα, υπάρχει λύση.

Τη λύση, σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις που πληροφορήθηκε εξ εγκύρων πηγών ”ο Χαμαιλέων”, δίνουν ορισμένες -ελάχιστα γνωστές, πλην όμως υπάρχουσες- διατάξεις, οι οποίες προβλέπουν ειδικές διαδικασίες για να λυθούν πιθανές εμπλοκές λόγω της επίκλησης ”απορρήτου”.

Στις περιπτώσεις αυτές, λοιπόν, λένε οι ίδιες πηγές, η εμπλεκόμενη εταιρία έχει τη δυνατότητα να ζητήσει εξαίρεση από τις συνήθεις διαδικασίες διαφάνειας και την επί της ουσίας γνωμοδότηση των αρχών.

Εν ολίγοις, στην περίπτωσή μας τα αμφισβητούμενα - επίμαχα σημεία της σύμβασης, που αφορούν στην ύπαρξη ”ρήτρας εξόδου” υπέρ της Credit Agricole, μπορούν να γνωστοποιηθούν στις αρχές (προφανώς στο διοικητικό συμβούλιο του Χ.Α.), ώστε να εξακριβωθεί υπεύθυνα αν προκύπτει θέμα προστασίας των επενδυτών ή οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, χωρίς να καταργηθεί η γενικότερη εμπιστευτικότητα των εγγράφων.

Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί, είτε είναι Ελληνας είτε Γάλλος, ότι η παρουσίαση αυτών των εγγράφων στις αρμόδιες αρχές, και μάλιστα σε υψηλότατο επίπεδο, δημιουργεί πρόβλημα εμπιστευτικότητας, διότι έτσι θίγει άμεσα το ίδιο το κύρος των ελληνικών αρχών.

Η εξέλιξη αυτή, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, θα κάλυπτε τόσο το ”γράμμα” των συμβάσεων εμπιστευτικότητας που επικαλείται ο κ. Στουρνάρας, όσο και τις δικαιολογημένες απαιτήσεις διαφάνειας της αγοράς, με πλήρη σεβασμό των θεσμών.

Το μόνο λοιπόν που έχουν να κάνουν, τόσο το Χ.Α. όσο και ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, είναι να ακολουθήσουν αυτές τις διαδικασίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v