Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 30 2009

Τα ΕΛΠΕ, οι επενδύσεις και η Shell

Τα ΕΛΠΕ, οι επενδύσεις και η Shell
Η ΕΛΠΕ προϋπολογίζει να δαπανήσει φέτος ως 800 εκατ. ευρώ για επενδύσεις.

Από αυτά τα 500 εκατ. ευρώ θεωρούνται "ανελαστικές" δαπάνες καθώς αφορούν σε επενδύσεις που ήδη τρέχουν στις μονάδες διύλισης σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Θεσσαλονίκη.

Τα υπόλοιπα αφορούν κατά κύριο λόγο στην επέκταση εμπορικού δικτύου. Και επομένως το ύψος τους μπορεί να μεταβληθεί.

Η επέκταση του δικτύου πρατηρίων, για παράδειγμα, στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης θα κριθεί και από τις εκτιμήσεις για την πορεία της διεθνούς κρίσης και τις επιπτώσεις της στις γειτονικές οικονομίες.

Πέραν όμως της κρίσης, η δεύτερη σημαντική μεταβλητή για τον όμιλο ΕΛΠΕ είναι τι θα συμβεί στην ελληνική αγορά όπου επιδιώκει να ενισχύσει και να εδραιώσει τη θέση της η ΕΚΟ.

Αν, για παράδειγμα, η Shell που επανεξετάζει τη θέση της στην ελληνική αγορά αποφασίσει να πουλήσει, η ΕΚΟ θα ενδιαφερθεί.

Και με ταμειακά του διαθέσιμα στα 876,5 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 679 εκατ. ευρώ, ο όμιλος ΕΛΠΕ αποτελεί σε συνθήκες κρίσης έναν από τους λίγους που μπορεί να χρηματοδοτήσει άνετα μια εξαγορά της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Ίσως και περισσότερα.

Και λογικά θα προτιμήσει να ενισχύσει τη θέση του στην ώριμη ελληνική αγορά με αντοχές στη ζήτηση, παρά την κρίση από τα περαιτέρω ανοίγματα στη ΝΑ. Ευρώπη.

Άλλωστε, η διοίκησή του σε ανύποπτο χρόνο είχε δώσει το στίγμα της επικέντρωσης στην ανάπτυξη της θέσης στη λιανική. Γι' αυτό και αποχωρεί από την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v