Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 8 2009

ΧΑ: Ο επιμένων ΕλλήΝΙΚΑ… ελπίζουμε!

ΧΑ: Ο επιμένων ΕλλήΝΙΚΑ… ελπίζουμε!
Η κλιμακωτή υποχώρηση των αποδόσεων των προθεσμιακών καταθέσεων, σε συνδυασμό με τις ελπίδες ανάκαμψης των μετοχικών αξιών, οδηγεί τους Έλληνες εκ νέου στην…αβεβαιότητα της χρηματιστηριακής αγοράς.

Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα στα στοιχεία του χρηματιστηρίου για τον Μάρτιο, καθώς από τις 4.450 νέες μερίδες που άνοιξαν (επί συνόλου 62.717 ενεργητικών μερίδων), οι 3.430 αφορούσαν σε Έλληνες επενδυτές.

Μέχρι στιγμής στο έτος έχουν ανοίξει πάνω από 12.000 νέοι κωδικοί, η πλειονότητα των οποίων είναι αμιγώς… ελληνική.

Παράλληλα, η σταδιακή ενεργοποίηση ισχυρών εγχώριων χαρτοφυλακίων έχει αλλάξει κατάτι τις ισορροπίες στην αγορά, με τη συμμετοχή των ξένων να υποχωρεί στο 46,9% τον Μάρτιο, διατηρώντας όμως ακόμη ποσοστά άνω του 50% στον FT 20 (54,04%), ενώ στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, το ποσοστό τους υποχωρεί πλέον κάτω του 40%. Χαμηλότερα, οι τίτλοι αποτελούν παραδοσιακά ελληνική υπόθεση, αλλά τον Μάρτιο οι ξένοι αύξησαν οριακά τη συμμετοχή τους στον FT 80 από 22,13% στο 22,19%.

Σε μία πρόχειρη χαρτογράφηση των αγορών ξένων επενδυτών τον Μάρτιο, μεγάλο μέρος των συναλλαγών συνεχίζει να πραγματοποιείται μέσω της Βρετανίας (21,8%) και των ΗΠΑ (17,1%), με τις πωλήσεις πάντως να υπερτερούν, ενώ άξιος σύμμαχος των Ελλήνων επενδυτών παραμένει η Κύπρος (αντιστοιχώντας στο 10,4% των αγορών και στο 7,9% των πωλήσεων από ξένους).

Εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, "καθαρές" αγορές μετοχών εμφανίζονται από την Ιρλανδία, το Βέλγιο, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Εκτός από την Ε.Ε. σημαντικές αγορές εκδηλώθηκαν από τις χώρες Ελβετία, Νορβηγία και Σαουδική Αραβία (το 4% των αγορών), ενώ τα Νησιά Καϊμάν αυτή τη φορά ήταν πωλητές…

Το θέμα είναι ποιοι θα βγουν τελικά κερδισμένοι. Οι πωλητές ή οι αγοραστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v