Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 19 2004

Η συνέλευση του ΟΤΕ, το μέρισμα και τα... παράγωγα

”Γκρίνιες” δημιούργησε στους παίκτες των παραγώγων η εσπευσμένη ανακοίνωση που έγινε από την πλευρά του Χ.Α. για την ημερομηνία της γενικής συνέλευσης του ΟΤΕ.

Το θέμα βέβαια δεν έχει να κάνει με τη γενική συνέλευση αλλά με την αποκοπή του μερίσματος, η οποία γίνεται μία ημέρα μετά και επηρεάζει την τιμή του future στη συγκεκριμένη μετοχή (καθώς η κάτοχοι futures δεν λαμβάνουν ευλόγως μερίσματα).

Πέρυσι η γενική συνέλευση έγινε στις 30 Ιουνίου και το μέρισμα αποκόπηκε την 1η Ιουλίου. Φέτος, οι market makers, που κατάλαβαν ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα θελήσει να περιμένει ως τον… Ιούλιο για να τοποθετήσει νέα διοίκηση, ήθελαν να μάθουν πότε θα γίνει η συνέλευση και πότε θα κοπεί το μέρισμα, ώστε να ξέρουν πώς θα πρέπει να τιμολογήσουν τη νέα σειρά παραγώγων που λήγει στις 18 Ιουνίου.

Τελικά ο ΟΤΕ τους έκανε τη… χάρη, γνωστοποιώντας χθες ότι η συνέλευση (και η αποκοπή μερίσματος όπως υπονοείται) θα γίνει πριν τη 18η Ιουνίου. Μόνο που η ανακοίνωση έγινε χθες το μεσημέρι, πάνω στο ”ρολάρισμα” των ανοικτών θέσεων που υπήρχαν σε αντίστοιχα συμβόλαια του Μαρτίου.

Κι έτσι προέκυψαν ορισμένοι που διαμαρτύρονται ότι το ”νέο” μαθεύτηκε νωρίτερα σε ”στενό κύκλο”, με αποτέλεσμα κάποιοι να ”σορτάρουν” έγκαιρα τα συμβόλαια του Ιουνίου, χωρίς κάποιοι άλλοι που έπαιρναν αντίθετες θέσεις να ξέρουν το γιατί!

Κύκλοι του ΧΠΑ με τους οποίους επικοινώνησαν οι… πράκτορες του ”Χαμαιλέοντα έσπευσαν να αρνηθούν κατηγορηματικά οποιαδήποτε τέτοια πιθανότητα. Προφανώς, όμως, σε κάποιους παίκτες έμεινε ”πικρή” γεύση, καθότι στην Ελλάδα είμαστε, οπότε άντε να πείσεις ότι δεν υπάρχει… ελέφαντας, ειδικά σε τέτοια θέματα.

Κι όλα αυτά επειδή η μεγαλύτερη μετοχή του Χ.Α. παραμένει ”κρατική” υπόθεση με όλες τις παρενέργειες που δημιουργούνται. Υπομονή, σταδιακά εξελισσόμαστε.

Υ.Γ.: Αλήθεια, δεν θα μπορούσε η συνέλευση να γίνει στις 18 Ιουνίου και η αποκοπή του μερίσματος την 1η Ιουλίου, όπως και πέρυσι, οπότε να είναι όλοι…ευχαριστημένοι;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v