Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 14 2009

Σφηνάκια για ΟΤΕ, ΑΤΕ και Εμπορική

Σφηνάκια για ΟΤΕ, ΑΤΕ και Εμπορική
ΕΜΠΟΡΙΚΗ: Αν δεν το είχε ξανακάνει θα αποτελούσε έκπληξη πρώτου μεγέθους και πολύ άσχημο οιωνό για τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου των υπόλοιπων τραπεζών.

Η Εμπορική Τράπεζα κατάφερε -γιατί περί κατορθώματος πρόκειται- να εμφανίσει στο α΄ τρίμηνο μείωση των εσόδων από τόκους κατά 30%, ενώ αύξησε τις χορηγήσεις της 15%!

Η αυτόματη εξήγηση είναι ότι έδινε φθηνά δάνεια και την ίδια στιγμή πλήρωνε ακριβά το χρήμα στις καταθέσεις.

Αυτή η εξήγηση ισχύει σε μεγάλο βαθμό ως προς τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Το θέμα όμως είναι ότι και το 2008 η Εμπορική πέτυχε, ενώ είχε αύξηση χορηγήσεων κατά 21%, να εμφανίσει μείωση στα έσοδα από τόκους κατά 14%.

Προφανώς, λοιπόν, δεν λογιστικοποιεί έσοδα από τόκους. Και το ερώτημα είναι αν αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Και με ποια κριτήρια υπολογίζεται ένα δάνειο ως μη εξυπηρετούμενο.

Στις 31/3/09 το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόταν στο 7,4% από 6,4% στις 31/12/08.

Και όταν πληρώνονται οι τόκοι των μη εξυπηρετούμενων διενεργείται αντιστροφή και πώς λογιστικοποιείται;

Υ. Γ.: Με δεδομένο ότι το ποσοστό της Credit Agricole στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής ανέρχεται στο 87% πυροδοτώντας φήμες για εγχείρημα εξόδου από το ταμπλό, όλα τα παραπάνω έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Αν μας αντιλαμβάνεστε...

OTE: Ταμειακή ενίσχυση 102,2 εκατ. ευρώ εξασφάλισε ο ΟΤΕ (μητρική) από την επιστροφή κεφαλαίου της ΟΤΕ Ακίνητα. Η ΟΤΕ Ακίνητα προχώρησε σε επιστροφή κεφαλαίου μειώνοντας την ονομαστική τιμή της μετοχής της από τα 2,93 ευρώ στα 2,43 ευρώ.

ΑΤΕ:
Επιχειρηματικά δάνεια 380 εκατ. ευρώ έχει χορηγήσει από τις αρχές του έτους η Αγροτική Τράπεζα, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, κ. Δ. Μηλιάκο, και κατατάσσεται στη δεύτερη θέση από πλευράς χορηγήσεων μετά την Εθνική Τράπεζα.

Κρατικές πρωτιές…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v