Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 18 2009

Τα κέρδη εξανεμίστηκαν-Οι αμοιβές των διοικήσεων;

Τα κέρδη εξανεμίστηκαν-Οι αμοιβές των διοικήσεων;
Tα εκτελεστικά μέλη της Alpha Γκρίσιν αποφάσισαν σημαντική μείωση των αποδοχών τους (άνω του 20%) για το 2009, συμμετέχοντας έτσι και αυτά στην προσπάθεια για περιορισμό των λειτουργικών δαπανών απέναντι στην κρίση.

Η κίνηση αυτή, βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν είναι ικανή να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από την κρίση, ωστόσο αποτελεί ένα καλό δείγμα γραφής προς τους μικρομετόχους (όπως επίσης και το γεγονός ότι η εταιρία που αντιπροσωπεύει τα κλιματιστικά Panasonic αγοράστηκε από τον βασικότερο μέτοχο μόλις προς 400 χιλιάδες ευρώ).

Σε άλλες εισηγμένες η μείωση των αποδοχών των βασικών μετόχων ήρθε με πιο "αυτόματο" τρόπο. Στην Π. Πετρόπουλος, για παράδειγμα, οι αμοιβές του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου αποτελούνται από έναν σταθερό μισθό και από bonus σε περίπτωση που η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων της εισηγμένης υπερβεί κάποιο όριο. Το 2008 λόγω των επιδόσεων του δ΄ τριμήνου δεν προέκυψε τέτοιο bonus, αλλά ούτε και φέτος υπολογίζεται να υπάρξει.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις η μεγάλη πτώση στις τιμές των μετοχών φαίνεται να έχει αποδυναμώσει τα διαφαινόμενα οφέλη από τις διάφορες κατηγορίες stock options που είχαν δοθεί προς όφελος βασικών μετόχων και μεγαλοστελεχών, πλην βεβαίως εκείνων όπου δόθηκαν "εδώ και τώρα»" και δωρεάν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στις επικείμενες τακτικές γενικές συνελεύσεις οι διοικήσεις των εισηγμένων εταιριών έχουν μπροστά τους μια πολύ καλή ευκαιρία για να δείξουν πόσο σέβονται τους μετόχους μειοψηφίας και για να αποδείξουν ότι -συμβολικά έστω- συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Με ενδιαφέρον, για παράδειγμα, αναμένουμε να δούμε αν και κατά πόσον θα μειώσουν τις αποδοχές τους διοικήσεις εταιριών, οι οποίες:

1. Φέτος (ή ούτε και φέτος) δεν θα διανείμουν μέρισμα.

2. Προχώρησαν στο πρόγραμμα μειωμένης εβδομαδιαίας απασχόλησης στις μονάδες τους (π.χ. ο κ. Μυλωνάς στην ΑΛΟΥΜΥΛ).

3. Μείωσαν τον αριθμό των θέσεων απασχόλησης.

Τα εταιρικά κέρδη, λοιπόν, το 2008 μειώθηκαν και το ίδιο αναμένεται για φέτος. Άραγε, οι διοικήσεις θα μειώσουν και αυτές τις αποδοχές τις προσαρμοζόμενες στα νέα δεδομένα ή όχι;

Για να δούμε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v