Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 19 2009

Oικονομία: Γιατί η κυβέρνηση το… παίζει αρκούδα!

Oικονομία: Γιατί η κυβέρνηση το… παίζει αρκούδα!
Tην έκπληξή τους εκφράζουν στελέχη εισηγμένων εταιριών για τη στάση της κυβέρνησης όχι φυσικά σε θέματα όπως το κλείσιμο της Βουλής ή την υπόθεση του κ. Παυλίδη, αλλά στη χαρακτηριστική απουσία της από την προσπάθεια τόνωσης της ψυχολογίας των καταναλωτών (περί επενδυτών ούτε λόγος να γίνεται).

Συγκεκριμένα, τονίζουν: "Τη στιγμή όπου ο κ. Ομπάμα γυρίζει ακόμη και στις κουτσομπολίστικες εκπομπές της τηλεόρασης προκειμένου να τονώσει το κλίμα, στην Ελλάδα δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Για παράδειγμα, το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε κάποιους δείκτες προσδοκιών να ανακάμπτουν ύστερα από κάθετη πτώση πολύμηνης διάρκειας και το κυβερνητικό επιτελείο δεν το έχει αναφέρει καν προκειμένου να καθησυχάσει το κοινό και να το πείσει να επιστρέψει στην κατανάλωση".

Έχουμε φιλοξενήσει πολλές φορές τις απόψεις στελεχών του εμπορικού κυρίως κλάδου τα οποία έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στον παράγοντα ψυχολογία: "Η κατανάλωση σε πολλά προϊόντα είναι μειωμένη φέτος κατά 20% ή ακόμη και σε ποσοστό 50%. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι κόπηκε στη μέση το εισόδημα του μέσου Έλληνα, αλλά σε σημαντικό βαθμό στην τρομοκράτηση των καταναλωτών από τα δελτία ειδήσεων". Αυτό υποστηρίζουν τα συγκεκριμένα στελέχη.

"Θα θέλαμε οι πολιτικοί παράγοντες του τόπου να προσπαθήσουν να αλλάξουν το κλίμα, αλλά κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν το βλέπουμε", καταλήγουν.

Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι πολλοί επιχειρηματίες θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο για το δεύτερο φετινό εξάμηνο τη σταδιακή τόνωση της ζήτησης και την αρχική αναστροφή της πτωτικής πορείας των επιχειρήσεών τους.

Κι όμως, εξήγηση υπάρχει...

Πώς όμως εξηγείται η συγκεκριμένη στάση της κυβέρνησης; Προφανώς, σύμφωνα πάντα με επιχειρηματικούς κύκλους, με το γεγονός ότι μετά τις ευρωεκλογές θα ακολουθήσει η επιβολή έκτακτων φορολογικών και λοιπόν εισπρακτικών μέτρων, τουλάχιστον σε μία δόση.

Πώς λοιπόν η κυβέρνηση θα ανακοινώσει έκτακτα μέτρα, τα οποία θα αποδώσει στην οικονομική κρίση, όταν η ίδια έχει κατά το παρελθόν διακηρύξει ότι η κατάσταση παρουσιάζει τάση βελτίωσης και σταδιακά βγαίνουμε από την κρίση;

Αν μάλιστα οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών εξακολουθήσουν να βελτιώνονται και μέσα στο δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου, τότε ίσως θα έχουμε για πρώτη φορά το φαινόμενο μία κυβέρνηση να παίρνει μέτρα για την κρίση μετά την κρίση!

Ή μήπως μέτρα έπρεπε να ληφθούν ανεξάρτητα από την κρίση;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v