Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 25 2009

Πραξιτέλειο: η κρίση έκοψε τα "φτερά"

Πραξιτέλειο: η κρίση έκοψε τα φτερά
Με... πεσμένα τα φτερά και με τους χαμηλότερους αναπτυξιακούς στόχους θα έρθει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση της Πραξιτέλειο η διοίκηση της εισηγμένης εταιρίας.

Ενώ τον Σεπτέμβριο του 2007 ψήφισε αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ύψους 8,64 εκατ. ευρώ (δεν υλοποιήθηκε), τώρα επανέρχεται με στόχο να αντλήσει μόλις 3,2 εκατ. Ούτε τα μισά δηλαδή. Ενώ τον Σεπτέμβριο ψηφίστηκε μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο έως και 7 εκατ. ευρώ, τον προσεχή Ιούνιο απλώς θα τεθεί προς ψήφιση το θέμα ενός κοινού ομολογιακού δανείου.

Η τόσο μεγάλη μείωση του ποσού της αύξησης κεφαλαίου έλαβε χώρα παρά το γεγονός ότι ο βασικότερος μέτοχος (Brunswicκ Συμμετοχών) πέρυσι εισέπραξε από την εισηγμένη 7 εκατ. ευρώ επειδή συνεισέφερε τον Γαληνό και ακίνητο. Τώρα δηλαδή ο βασικός μέτοχος δείχνει διατεθειμένος να επενδύσει στην εταιρία του πολύ μικρότερο ποσοστό από τα κεφάλαια που εισέπραξε από αυτήν το 2008.

Και επειδή λοιπόν περιορίστηκε το ύψος της έκδοσης, ενώ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο σχεδιαζόταν να μειωθούν τα δάνεια κατά 4 εκατ. ευρώ, τώρα αυτά θα παρουσιάσουν κάμψη μόλις κατά 1 εκατ. ευρώ. Και ενώ για ανάπτυξη θα δινόταν άλλα 4 εκατ. ευρώ (πέραν εκείνων από το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο), τελικά τώρα προορίζεται μόλις 1 εκατ. ευρώ! Λιγότερο από ένα τέταρτο δηλαδή...

Ένα άλλο σημείο επίσης στο οποίο θα πρέπει να δοθεί προσοχή είναι το γεγονός ότι θα γίνει ουσιαστικά ένα "γενναίο" reverse split στον αριθμό των μετοχών, προκειμένου να "σβηστεί" ουσιαστικά το σύνολο του υπολοίπου των συσσωρευμένων ζημιών κι έτσι -σε περίπτωση κερδοφόρου αποτελέσματος μέσα στο 2009- να μπορεί να διανεμηθεί μέρισμα από το 2010.

Συγκεκριμένα, οι κοινές μετοχές από 9.550.386 που είναι σήμερα θα μειωθούν στα 2.894.057 και οι προνομιούχες από 1.698.278 θα μειωθούν στις 395.869.

Με τον τρόπο αυτό βέβαια η τρέχουσα τιμή τόσο της κοινής όσο και της προνομιούχου μετοχής αναμένεται να υπερβεί το 1 ευρώ, τιμή στην οποία θα διατεθούν οι τίτλοι της αύξησης κεφαλαίου (1 νέα για κάθε 1 παλαιά, όμως μετά τη μείωση των μετοχών).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v