Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 27 2004

FANCO: Limit down, dilution και... ξερό ψωμί !

O ”Χαμαιλέων” έχει από καιρό προειδοποιήσει ότι ζούμε μια περίοδο αντίστροφη αυτής του 1999, όταν οι βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων εταιριών ζητούσαν λεφτά από τους μικρομετόχους μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου και ”πρόθυμα” μείωναν τα ποσοστά τους.

Τώρα, γνωρίζοντας ότι πρόθυμους μικρομετόχους να δώσουν λεφτά δεν θα βρουν έτσι κι αλλιώς, αρκετοί εισηγμένοι παίζουν άλλο παιχνίδι.

Το όνομα αυτού dilution ή ”πώς να πάρετε πίσω την πλειοψηφία (ή και τη συντριπτική πλειοψηφία) των μετοχών της εταιρία σας, χωρίς να κάνετε δημόσια προσφορά και σε χαμηλή τιμή”!

Κλασικό παράδειγμα αυτής της τακτικής υπήρξε εντός του 2003 η εταιρία Plias.

Στο δρόμο αυτό, όμως, από χθες κινείται και η Fanco του κ. Θωμά Λαναρά, ο οποίος -για να επεκταθούμε και λίγο- λέγεται ότι προετοιμάζει διοικητικές αλλαγές στον όμιλό του, έχοντας κατά νου και τις αλλαγές στο... ”περιβάλλον”.

Η αύξηση που εγκρίθηκε χθες καλεί οποιοδήποτε μέτοχο έχει μια μετοχή (προχθεσινής αξίας 2,2 ευρώ) να αγοράσει πέντε νέες μετοχές σε τιμή 1 ευρώ έκαστη, ήτοι να τοποθετήσει άλλα... πέντε ευρώ στην εταιρία.

Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι η συγκεκριμένη μετοχή έχει χάσει το… 85% της αξίας της σε σχέση με τον Μάιο του 1999 (σκεφτείτε τις απώλειες από τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους), αλλά και πάνω από 73% σε σχέση με τον Μάιο του 2002, που δεν είναι και τόσο ”παρελθόν”, αντιλαμβανόμεθα με ευκολία ότι δεν θα βρεθούν και τόσοι πρόθυμοι μικρομέτοχοι να βάλουν τα λεφτά τους.

Που σημαίνει ότι εκείνοι που θα τα βάλουν (π.χ. τα συμφέροντα του κ. Λαναρά) με τους όρους της αύξησης θα αυξήσουν πολύ σημαντικά το ποσοστό τους, χωρίς μάλιστα να έχουν την υποχρέωση να κάνουν εν συνεχεία δημόσια προσφορά (σ.σ. τουλάχιστον επίσημα ο όμιλος Λαναρά φέρεται τώρα να κατέχει το 33,5% της εταιρίας και ο κ. Γκι Νατάν 9,94%).

Κι αυτό διότι το ”5 νέες προς μια παλαιά” σημαίνει εκμηδενισμό των ποσοστών εκείνων που δεν θα συμμετάσχουν στην αύξηση, ενώ η νομοθεσία δεν προβλέπει δημόσια προσφορά από μέτοχο που λαμβάνει την πλειοψηφία εξασκώντας τα δικαιώματα που του αναλογούν!

Υ.Γ.: Αν μάλιστα λάβουμε υπ’ όψιν μας και το –17,6% που έκανε χθες η μετοχή με όγκο 885.000 τεμάχια (μετά… κλείδωσε στο limit down), τότε η λαϊκή ρήση… ”και κερατάς και δαρμένος” δείχνει να κολλάει ”ταμάμ” στην περίπτωση.

Αλλωστε, οι ”κακές γλώσσες” ήδη από χθες διατείνονταν ότι, δεδομένης της ανυπαρξίας επενδυτών στη συνέλευση, οι απανωτές ρευστοποιήσεις μετοχών στην ίδια την εταιρία, αλλά και σε άλλες εισηγμένες του ομίλου, αμέσως μετά τη λήξη της μάλλον σε ”φίλια” συμφέροντα του μεγαλομετόχου πρέπει να αποδοθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v