Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 10 2004

Οι άκρως ενδιαφέρουσες δηλώσεις Αλεξάκη

”Ειδήσεις” έβγαλε χθες ο πρόεδρος του Χ.Α., Παναγιώτης Αλεξάκης, σε εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο του Derivatives Forum.

Αφού πρώτα επεσήμανε ότι τόσο η υποκείμενη αγορά όσο και η αγορά παραγώγων πρέπει να έχουν όλα τα προϊόντα που προσφέρουν οι σύγχρονες κεφαλαιαγορές, στη συνέχεια δεν δίστασε να πάρει ανοικτά θέση υπέρ της κατάργησης του κανόνα του up tick στις ανοικτές πωλήσεις, σε ό,τι αφορά τους ειδικούς διαπραγματευτές.

Πρόκειται για μια θέση με ιδιαίτερη σημασία, αφού όσοι ασχολούνται με τα παράγωγα γνωρίζουν ότι, εάν δεν καταργηθεί το up tick, δεν πρόκειται να υπάρξει στον… αιώνα τον άπαντα πραγματική αγορά stock options στη Σοφοκλέους!

Αν κοιτάξετε λίγο τους τζίρους στα options του ΧΠΑ, θα καταλάβετε αμέσως ότι η αγορά υπάρχει σήμερα μόνο στα χαρτιά, στερώντας από επαγγελματίες και ιδιώτες ένα σημαντικό ”εργαλείο” που υπάρχει σε όλες τις σύγχρονες κεφαλαιαγορές.

Ο κ. Αλεξάκης, όμως, είπε και άλλα, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για μικροεπενδυτές και επαγγελματίες.

Κατ’ αρχήν έκανε λόγο για την ανάγκη περαιτέρω τυποποίησης στις ανακοινώσεις εταιρικών γεγονότων, καυτηριάζοντας εμμέσως πλην σαφώς το σημερινό αλαλούμ, όπου κάθε εταιρία γνωστοποιεί στο Χ.Α. όπως και ό,τι θέλει, ακόμη και σε ”απλά” θέματα, όπως οι αγοραπωλησίες μετοχών.

Ακόμη, ο κ. Αλεξάκης τόνισε την ανάγκη να θεσπιστούν χρονοδιαγράμματα, βάσει των οποίων θα γίνονται οι γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων, αλλά και η δημοσίευση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων.

Ο στόχος προφανής. Να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο 150-200 εισηγμένες να κάνουν συνελεύσεις τις τελευταίες δύο ημέρες πριν από την εκπνοή των προθεσμιών και να δημοσιεύουν τρίμηνα όλες μαζί την τελευταία ή την προτελευταία μέρα που προβλέπει ο νόμος.

Δύο ακόμη προτάσεις του προκάλεσαν αίσθηση.

Η μία αφορά στη διευκόλυνση των μικροεπενδυτών να συμμετέχουν και να ψηφίζουν στις γενικές συνελεύσεις, αφού δεν παρέλειψε να αναφερθεί ακόμη και στη θεσμοθέτηση, μελλοντικά, της δυνατότητας ψήφου από απόσταση (μέσω Internet), δυνατότητα που όπως είπε, πρόσφατα θεσμοθετήθηκε στη Γερμανία, ενώ ήδη χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ!

Η άλλη αφορά στην ”περαιτέρω εκλογίκευση των αποτιμήσεων” στις δημόσιες εγγραφές. Όπως είπε ο πρόεδρος, ήδη υπάρχει η δυνατότητα ανοικτού book-building μέσω του ΟΑΣΗΣ, στο οποίο δεν θα συμμετέχουν πλέον μόνο θεσμικοί αλλά και ιδιώτες, ώστε η τιμή που θα προσδιοριστεί να αντικατοπτρίζει την πραγματική ζήτηση.

Υ.Γ.: ”Οι επενδυτές πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στις γενικές συνελεύσεις, ιδίως όταν έχουν στην ατζέντα τους σημαντικά θέματα όπως εξαγορές και συγχωνεύσεις”, τόνισε ο κ. Αλεξάκης και έφερε ως παράδειγμα πολλές περιπτώσεις στις οποίες λόγω έλλειψης απαρτίας οι αποφάσεις λαμβάνονται τελικά στη δεύτερη... επαναληπτική συνέλευση μόνον από τους βασικούς μετόχους και με μειωμένες προϋποθέσεις ”πλειοψηφίας”.

Αν στις συνελεύσεις πάνε μόνο οι μεγαλομέτοχοι, επόμενο είναι να κάνουν ό,τι θέλουν… ανενόχλητοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v