Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 27 2009

Real Estate: Άλλοι γελάνε κι άλλοι κλαίνε

Real Estate: Άλλοι γελάνε κι άλλοι κλαίνε
Το τελευταίο διάστημα οι developers που επένδυσαν σε εμπορικά ακίνητα έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν.

Χάρη στις εκπτώσεις αλλά και στο επίδομα αδείας που έλαβαν οι εργαζόμενοι η επισκεψιμότητα στα εμπορικά τους κέντρα έχει αυξηθεί σημαντικά και παράλληλα -λόγω φυσικά της ύπαρξης ρευστού- εμφανίζει άνοδο και η κατανάλωση.

Τόσο στα δύο Mall της Lamda Development στο Μαρούσι (στο The Mall Athens και στο Golden Hall) όσο και στα δύο μικρότερα εμπορικά συγκροτήματα στo Σύνταγμα (Attica) και στην οδό Πειραιώς (στο Athens Heart της εισηγμένης Pasal Development) η κίνηση έχει ζωηρέψει σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ενώ παρατηρείται και εντονότερο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Παρόμοια εικόνα καταγράφεται εσχάτως και σε περιφερειακά εμπορικά κέντρα, όπως στο West Plaza που έχει αναπτύξει στον Ασπρόπυργο η εταιρεία LC Development. Σύμφωνα με τους developers αλλά και με τους καταστηματάρχες, η εξέλιξη αυτή είναι καλή τονωτική ένεση τόσο για τα οργανωμένα εμπορικά συγκροτήματα όσο και γι’ αυτήν καθεαυτήν την αγορά, μετά το πρώτο δύσκολο εξάμηνο του 2009.

Και ενώ τα χαμόγελα έχουν επιστρέψει στους ιδιοκτήτες των Malls, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο σε όσους developers είχαν δραστηριοποιηθεί στον τομέα της κατοικίας, πρώτης και εξοχικής, και των γραφειακών συγκροτημάτων.

Η ζήτηση για τέτοιου είδους ακίνητα παραμένει υποτονική, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις που επένδυσαν εκεί να αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο οξυμένα προβλήματα. Μετά τη Hellenic Homes (ειδικευόταν στην ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών στην Κρήτη), αίτηση για ένταξη στο άρθρο 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα υπέβαλε πρόσφατα και η Ektasis Development που ασχολείται κυρίως με την ανέγερση σύγχρονων κτιρίων γραφείων.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να εμφανιστούν και νέες ανάλογες περιπτώσεις, καθώς -με βάση τα σημερινά δεδομένα- δεν φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές ελπίδες για ανάκαμψη της αγοράς οικιστικών και επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία) σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι εταιρείες που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στο κόκκινο (και δεν είναι λίγες) θα πρέπει να καταφύγουν στην προστασία του περίφημου άρθρου 99...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v