Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 13 2009

Μουζάκης: Άλλο φορολόγηση και άλλο… φοροεξόντωση!

Μουζάκης: Άλλο φορολόγηση και άλλο… φοροεξόντωση!
Άλλο η φοροδιαφυγή (που οργιάζει στην Ελλάδα και την οποία προσπαθεί να πατάξει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανασίου), άλλο η φορολόγηση (που πρέπει να υφίσταται) και άλλο η… φοροεξόντωση!

Στο πρώτο φετινό εξάμηνο λοιπόν, η θυγατρική (τον Ιούλιο πουλήθηκε) της εισηγμένης Μουζάκης, εταιρία εσωρούχων Ήλιος, "φορτώθηκε" με φορολογικό πρόστιμο συν προσαυξήσεις ύψους 3,13 εκατ. ευρώ!

Το ποσό είναι τόσο μεγάλο ώστε εκτιμάται ότι χρειάζονται κάμποσα χρόνια λειτουργίας της, προκειμένου να ανακτηθεί μέσω των κερδών της Ήλιος.

Ένα άλλο επιχείρημα για το υψηλό ποσού είναι ότι το μέγεθος του προστίμου αποτελεί το 57,5% της αποτίμησης της τρέχουσας αξίας ολόκληρης της εταιρίας, καθώς το 50% πουλήθηκε τον Ιούλιο έναντι 2,77 εκατ. ευρώ!

Πώς όμως προέκυψε αυτό το τόσο μεγάλο ποσό;

Όπως διαβάζουμε στην εξαμηνιαία έκθεση της Μουζάκης, ξεκίνησε κυρίως από την αναπροσαρμογή των παγίων στην εύλογη αξία, όπου οι φορολογικές αρχές δεν δέχτηκαν να γίνει σύμφωνα με τα ΔΛΠ (γιατί το ποσοστό συμμετοχής της Μουζάκης στην Ήλιος είναι μικρότερο του 95%) και έτσι η υπεραξία φορολογήθηκε με βάση τις γενικές διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος (δηλαδή με 35%) και φυσικά πάνω σε αυτό το ποσό ήρθαν να προστεθούν και ένα… κάρο προσαυξήσεις.

Τα συμπεράσματα δικά σας, συνεκτιμώντας ότι το πρόστιμο αυτό έρχεται σε μία περίοδο όπου ο όμιλος Μουζάκη καταγράφει μεγάλες ζημίες και η εισηγμένη -μαζί με κάποιες άλλες επιχειρήσεις του πολύπαθου κλωστοϋφαντουργικού κλάδου- προσπαθούν να περισώσουν κάποιες θέσεις εργασίας…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v