Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 15 2009

Jumbo: Πώς να δανείζεσαι χωρίς επιτόκιο

Jumbo: Πώς να δανείζεσαι χωρίς επιτόκιο
Η επίσημη ανακοίνωση της Jumbo ήταν λιτή, περιοριζόμενη στο γεγονός ότι εταιρία προσκείμενη στον βασικό της μέτοχο (Ε. Βακάκη) προχώρησε στη μετατροπή 683.655 ομολογιών που είχαν εκδοθεί το 2006 σε 1.436.250 νέες μετοχές της εισηγμένης.

Αν ψάξει πάντως κάποιος καλύτερα την υπόθεση, μπορεί να ανακαλύψει ενδιαφέροντα πράγματα.

Όπως για παράδειγμα ότι ο βασικός μέτοχος της Jumbo μετέτρεψε τις ομολογίες τους κατά την πρώτη δυνατή ημερομηνία όπου μπορούσε (η διάρκεια του ομολογιακού είναι επταετής).

Επίσης, ότι η μετατροπή αυτή συνοδεύτηκε από πολύ μεγάλα κέρδη για τον κ. Βακάκη, καθώς το 2006 κατέβαλε 6,83 εκατ. ευρώ και σήμερα αποκτά μετοχές τρέχουσας αποτίμησης γύρω στα 11,5 εκατ. ευρώ!

Απόδοση μεταξύ του 65% και του 70% δεν είναι και λίγη σε μία τριετία, όταν άλλοι "επώνυμοι" την ίδια περίοδο έχουν χάσει έναν σκασμό λεφτά…

Μια τρίτη παρατήρηση αφορά στο ότι μέσω του μετατρέψιμου αυτού ομολογιακού δανείου η Jumbo το 2006 είχε αντλήσει 42 εκατ. ευρώ, χωρίς ουσιαστικά να έχει επιβαρυνθεί με τόκους!

Πώς συμβαίνει αυτό; Συμβαίνει γιατί το ετήσιο επιτόκιο του ομολογιακού είναι μόλις 0,1%, παρότι η απόδοση στη λήξη του είναι 39,62%. Δηλαδή, οι ομολογιούχοι θα εισπράξουν λεφτά από την εταιρία (πέραν του 0,1% τον χρόνο) μόνο τον Σεπτέμβριο του 2013, εάν βέβαια μέχρι τότε δεν έχουν αποφασίσει να μετατρέψουν τις ομολογίες τους σε μετοχές (γεγονός  ιδιαίτερα δύσκολο).

Ανακεφαλαιώνοντας δηλαδή, κάποιος καταλαβαίνει ότι μέσα από αυτό το ομολογιακά δάνειο η Jumbo δανείστηκε 42 εκατ. ευρώ, χωρίς ουσιαστικά να καταβάλει τόκους, ενώ παράλληλα ο βασικός της μέτοχος σημείωσε από τη συγκεκριμένη τοποθέτηση απόδοση 65% - 70% μέσα σε μία τριετία.

Δεν είναι κι άσχημα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v