Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 1 2009

Μαΐλλης: Στο 36% του τζίρου οι τόκοι!

Μαΐλλης: Στο 36% του τζίρου οι τόκοι!
Όταν πριν από ενάμιση χρόνο το Euro2day αποκάλυπτε ότι η Μ.Ι. Μαΐλλης είχε σπάσει όρους καλύψεων των δανείων της, με αποτέλεσμα να καθίσταται ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της βραχυπρόθεσμος, η τότε διοίκηση… σκιαμαχούσαν για το αν προκάλεσαν η ίδια ή οι δανειστές της την αναταξινόμηση.

Τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου του 2008 του ομίλου δυστυχώς επιβεβαιώνουν τη σημαντική επίπτωση εκείνης της κίνησης.

Οι τόκοι στη μητρική του ομίλου στο α΄ εξάμηνο έφθασαν να αντιστοιχούν στο 36% του τζίρου της!

Και σημειώστε ότι από τις αρχές της χρονιάς η Μ.Ι. Μαΐλλης απλώς λογιστικοποιεί τους τόκους με τρέχοντα επιτόκια. Δεν τους πληρώνει…

Η BNP, η Alpha Bank, η EFG Eurobank, η Εθνική Τράπεζα, η RBS, η Εμπορική Τράπεζα και οι ομολογιούχοι της Μ.Ι. Μαΐλλης συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με τη διοίκηση της εισηγμένης για την αναδιάρθρωση του χρέους της.

Με τις διαπραγματεύσεις να μην ολοκληρώνονται εδώ και ενάμιση έτος, η Μαΐλλης συνεχίζει να πιέζεται από τους προμηθευτές της ως προς τα όρια πίστωσης.

Όσο διαρκεί δε η διαπραγμάτευση, η εισηγμένη πληρώνει τις αμοιβές των συμβούλων των δανειστών της. Μόνο στο α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης οι σχετικές δαπάνες με τις οποίες επιβαρύνθηκε η Μαΐλλης ανήλθαν στα 2,3 εκατ. ευρώ!

Επιπλέον, στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου κατέπεσαν δύο εγγυητικές επιστολές ύψους 4,9 εκατ. ευρώ και 3,5 εκατ δολαρίων που είχε εκδώσει η EFG Eurobank υπέρ δύο θυγατρικών της Μ.Ι. Μαΐλλης.

Η κατάπτωση των εγγυητικών είχε ως αποτέλεσμα η Μαΐλλης να προβεί στην πληρωμή τους και να εμφανίζει ως απαίτηση πλέον τα παραπάνω ποσά από τις θυγατρικές της Sander και MSS.

Οι διαπραγματεύσεις της Μαΐλλης με τους δανειστές της προβλέπεται από την εισηγμένη να ολοκληρωθούν περίπου στο τέλος του 2009.

Θα έχουν συμπληρωθεί δηλαδή δύο ολόκληρα χρόνια από τότε που ενημερώθηκαν τράπεζες και ομολογιούχοι ότι η εταιρία δεν θα καλύψει όρους δανεισμού.

Τότε κάποιοι πίστευαν ότι η όλη η ιστορία θα είχε τελειώσει έπειτα από 6 μήνες και αφού πήραν και ζημίες του 2008 στη χρήση του 2007 ώστε να εξασφαλίσουν καλή αφετηρία, έφυγαν για… χειμερινό σκι.

Από τότε τα δάνεια παραμένεουν ταξινομημένα (sic όρος που εισήγαγε η εισηγμένη) ως βραχυπρόθεσμα.

Και βέβαια, η ίδια η αναδιάρθρωση του χρέους είναι ανοιχτό να οδηγήσει σε κεφαλαιοποίηση χρεών

Με ό,τι -καλό και κακό- συνεπάγεται αυτό για την εταιρία και τους μετόχους...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v