Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 3 2009

Ασφαλιστικές: "Εκτός μόδας" στο ταμπλό

Ασφαλιστικές: Εκτός μόδας στο ταμπλό
"Εκτός μόδας" στο ταμπλό της Σοφοκλέους ο ασφαλιστικός κλάδος, δεν δείχνει να συγκινείται ακόμα και από εξελίξεις οι οποίες μοιάζουν να είναι θετικές για τις δύο εισηγμένες που έχουν απομείνει.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις των ασφαλιστικών εταιριών επηρεάζονται από την πορεία του χρηματιστηρίου και των ομολόγων (τον Μάιο και μετά η απόδοση και στις δύο αγορές ήταν μεγάλη), οι μετοχές του κλάδου δεν φαίνεται να... ζεστάθηκαν στο ταμπλό, με αποτέλεσμα στο τελευταίο εξάμηνο να έχουμε μόλις +24,8% για την ΑΤΕ Ασφαλιστική και μόνο 12,7% για την Ευρωπαϊκή Πίστη.

Κατά το ίδιο διάστημα όμως υπήρξε και το "λουκέτο" της Ασπίς Πρόνοια, το μερίδιο αγοράς της οποίας μόνο ευκαταφρόνητο δεν ήταν. Αναμφίβολα, από αυτό θα ωφεληθούν αρκετές εταιρίες και η Ευρωπαϊκή Πίστη έχει ήδη προχωρήσει στην πρόσκτηση ενός σημαντικού τμήματος του δικτύου πωλήσεων από την ΑΣΑΣΚ, ενώ προχώρησε και σε επωφελή συνεργασία με το δίκτυο της ING στα νοσοκομειακά προϊόντα.

Όσον αφορά στις αποτιμήσεις, η Ευρωπαϊκή Πίστη αποτιμάται πολύ κάτω από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της (κεφαλαιοποίηση γύρω στα 21,5 εκατ. και ίδια κεφάλαια 31,8 εκατ. στις 30/6/2009) και περίπου στο 20% - 25% της αναμενόμενης για φέτος παραγωγής της.

Από την πλευρά της, η ΑΤΕ Ασφαλιστική διαπραγματεύεται ελαφρά πάνω από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της (κεφαλαιοποίηση 43,7 εκατ., ίδια κεφάλαια 41,8 εκατ. ευρώ) και φυσικά πολύ πιο κάτω από τις αποτιμήσεις που είχε λάβει στο παρελθόν η διοίκηση της ΑΤΕ για να ρευστοποιήσει τη θυγατρική της.

"Εκτός μόδας" λοιπόν ο κλάδος στο ταμπλό, παρά την εκτίμηση ορισμένων ότι ο ρόλος της βιομηχανίας θα αναβαθμιστεί μόλις τεθεί εκ νέου το ζήτημα του Ασφαλιστικού και αφού θα έχουν φύγει από τη μέση τα "βαρίδια" του παρελθόντος.

Προς την κατεύθυνση αυτή άλλωστε βλέπουμε άλλες εταιρίες να ενισχύονται με πρόσθετα κεφάλαια (π.χ. γύρω στα 15 εκατ. εισέρρευσαν στον όμιλο International από ΑΜΚ και από την πώληση της Praxis Χρηματιστηριακή) και άλλες να υποχρεώνονται σταδιακά να λάβουν την άγουσα προς τα αποδυτήρια.

Υ.Γ.: Να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος και στις δύο ασφαλιστικές είναι τράπεζες (ΑΤΕbank και Τράπεζα Πειραιώς).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v