Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 11 2009

Νάκας: Κονσέρτο για… βασικούς μετόχους

Νάκας: Κονσέρτο για… βασικούς μετόχους
Αναμφίβολα, η εισηγμένη εταιρία Νάκας δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τη γενικότερη οικονομική κρίση κι έτσι κατά τη χρήση που έκλεισε στις 30 Ιουνίου 2009 υποχρεώθηκε σε μικρή πτώση εσόδων και σε πολύ μεγαλύτερη υποχώρηση κερδών.

Τα τελευταία συρρικνώθηκαν από το 1,07 εκατ. ευρώ, μόλις στις 199,5 χιλιάδες… Κι έτσι το μέρισμα ανά μετοχή περιορίστηκε στα 2 λεπτά και αυτό πριν από την πρόσθετη φορολογία του 10%.

Οι μικρομέτοχοι δηλαδή πλήρωσαν χοντρά την κρίση…

Ακόμη πιο χοντρά όμως πληρώνουν την κρίση οι εργαζόμενοι, καθώς η διοίκηση -καθώς εκτιμά πτώση τζίρου 15% στον τζίρο για την τρέχουσα χρήση - κλείνει καταστήματα και προτίθεται να μειώσει το προσωπικό της κατά τουλάχιστον 10%, όπως η ίδια υποστηρίζει…

Και ενώ τόσο οι μέτοχοι όσο και οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται με σαφήνεια τι σημαίνει κρίση, τα μέλη του Δ.Σ. της εισηγμένης εταιρίας φαίνεται να επηρεάζονται πολύ λιγότερο από την όλη υπόθεση.

Για παράδειγμα, για τη χρήση 2008 - 2009 (για κέρδη δηλαδή 200 χιλιάδων, και ούτε…) καταβλήθηκαν στα μέλη του Δ.Σ. ως μισθοί και εργοδοτικές εισφορές 423.479,59 ευρώ, καθώς επίσης και επιπλέον 100.000 ευρώ!

Αν ακόμα έχουμε καταλάβει καλά, κάποια μέλη του Δ.Σ. εισπράττουν και 35 χιλιάδες τον χρόνο επειδή νοικιάζουν ακίνητά τους στην εισηγμένη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα μέλη του Δ.Σ. εισέπραξαν ποσά που μπορεί μεν να είναι κάπως μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, πλην όμως είναι πολλαπλάσια των καθαρών κερδών του ομίλου!

Τέλος, σε αντίθεση με τόσες άλλες εισηγμένες όπου οι μισθοί και οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ. μειώθηκαν για την τρέχουσα χρήση, στην περίπτωση της Νάκας η πρόσφατη γενική συνέλευση ενέκρινε και πάλι τα περυσινά ποσά, συν αύξηση που θα μπορούσε να φτάσει έως και το 10%.

Σαφή περιθώρια επίσης αφήνονται και για να αυξηθούν πάνω από τα περυσινά 100.000 ευρώ και οι πρόσθετες αμοιβές που έλαβαν πέρυσι τα μέλη του Δ.Σ.

Ο αντίλογος βέβαια των διοικήσεων είναι γνωστός (για δείτε τι δίνει η αγορά για αναλόγου αξίας στελέχη, ή μήπως θέλετε να τους δώσουμε το βασικό μισθό κ.λπ.).

Εμείς όμως ρωτάμε: αν αυτά τα στελέχη, για τα οποία τόσα πολλά δίνει η αγορά, δεν παράγουν μεγάλα κέρδη, τότε γιατί να αμείβονται τόσο;

Και το πράγμα μπερδεύεται ακόμη περισσότερο όταν σε μεγάλο βαθμό ιδιοκτήτες και μεγαλοστελέχη ταυτίζονται

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v