Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 19 2009

Περιφέρεια: Ψάξε-ψάξε, όλο και κάτι βρίσκεις...

Περιφέρεια: Ψάξε-ψάξε, όλο και κάτι βρίσκεις...
Κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες που επικρατούν στην περιφέρεια της Σοφοκλέους (οριακός όγκος συναλλαγών, αναιμικό επενδυτικό ενδιαφέρον κ.λπ.), είναι πολύ φυσικό και στις αποτιμήσεις στο ταμπλό να φαίνονται μερικά πράγματα που φαντάζουν κάπως περίεργα.

Για παράδειγμα, η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση 6,27 εκατ. ευρώ, επειδή προφανώς δεν μπορεί να πέσει χαμηλότερα λόγω των περιορισμών του limit up και του limit down στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Και μάλιστα, το αξιοσημείωτο ήταν πως την ημέρα όπου ο υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος δήλωνε δημόσια την απαισιοδοξία του για την επιβίωση της εισηγμένης, κάποιοι αγόρασαν λίγα κομμάτια, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής να ανεβεί 1 σεντς και μάλιστα να ενταχθεί στη λίστα των τίτλων με τη... μεγαλύτερη άνοδο της συνεδρίασης!

Αντίθετα, υπάρχουν στη Σοφοκλέους και μετοχές εταιριών με πολύ χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, που αν μη τι άλλο δείχνουν υγιείς, είναι κερδοφόρες και θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τις επιδόσεις τους σε περίπτωση που μελλοντικά ανακάμψει η οικονομία.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο τίτλος της CPI που με κεφαλαιοποίηση μόλις 3,17 εκατ. ευρώ είναι κερδοφόρος, με μειούμενο συνεχώς δανεισμό από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι σήμερα και με στόχο για τη φετινή χρήση που λήγει τον προσεχή Ιούνιο άνοδο εσόδων γύρω στο 5%.

Στα μειονεκτήματα της μετοχής εντάσσεται το ότι δεν προβλέπεται διανομή μερίσματος για την επόμενη διετία (υπόλοιπο συσσωρευμένων ζημιών λόγω απορρόφησης θυγατρικής). Πάντως, και στις περισσότερες από τις υπόλοιπες μετοχές της Σοφοκλέους πολύ λίγα πράγματα για μερίσματα αναμένεται να ακούσουμε μέσα στο 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v