Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 26 2009

Πού είναι η φούσκα, οέο;

Πού είναι η φούσκα, οέο;
Τα περί φούσκας των μετοχών τα ακούτε εδώ και πολύ καιρό. Οι «αρκούδες» προβληματίζονται έντονα για το πώς τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν κάνει ένα τόσο γερό ράλι κατά τους τελευταίους μήνες, όταν τα μέχρι τώρα στοιχεία μιλούν για μια σχετικά ήπια, σταδιακή -και κατά πολλούς αμφίβολη- ανάκαμψη.

Έντονος προβληματισμός, όμως, δεν υπάρχει μόνο για τις μετοχές, αλλά και για την αντίθετη επένδυση των μετοχών, τα κρατικά ομόλογα. Οι τιμές, για παράδειγμα, των κρατικών ομολογιακών τίτλων στις ΗΠΑ έχουν ανέβει τόσο πολύ, ώστε κατά τις τελευταίες ημέρες να βλέπουμε κάτι που το είδαμε μόνο πέρυσι, κατά την κορύφωση της κρίσης:

Οι βραχυπρόθεσμες εκδόσεις τους να υπόσχονται μηδενικές ή ακόμη και αρνητικές αποδόσεις (yields)!

Δηλαδή, όποιος αγοράζει έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου δέχεται να μην πάρει καθόλου τόκους, ή ακόμη και να πληρώσει από την τσέπη του!

Δεν είναι λίγοι, λοιπόν, εκείνοι που φοβούνται «φούσκα» και για την περίπτωση των ομολόγων.

Υπάρχουν επίσης εκείνοι που μιλάνε για φούσκα στον χρυσό, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν ακόμη κάμποσο δρόμο προς τα κάτω.

Και τελικά εκτός κινδύνου έμειναν μόνο οι τραπεζικές καταθέσεις, όπου όμως τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά και μάλλον θα πέσουν ακόμη χαμηλότερα.

«Μην εκπλαγείτε αν δείτε πολλούς καταθέτες τραπεζών να αφήνουν τα λεφτά τους σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, γιατί η διαφορά απόδοσης από τις προθεσμιακές θα είναι χαμηλή», δήλωσε γνωστό στέλεχος του τραπεζικού κλάδου…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v