Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 29 2009

Τα λεφτά των Commercial και Aspis Liv & η Hestium

Τα λεφτά των Commercial και Aspis Liv & η Hestium
Πόντο-πόντο ξετυλίγει η ΕΠΕΙΑ το κουβάρι που έπλεκε επί χρόνια ο κ. Π. Ψωμιάδης, ως μεγαλομέτοχος -άμεσα και έμμεσα- σειράς ασφαλιστικών εταιριών.

Το μεγάλο λαυράκι, όμως, βγήκε σε συνεργασία με τη σουηδική εποπτική αρχή των ασφαλιστικών εταιριών. Και ακούει στο όνομα Hestiun.

Εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων, στην οποία η Commercial Value και η Aspis Liv (σουηδική ασφαλιστική συμφερόντων Ψωμιάδη, της οποίας η άδεια ανακλήθηκε) έδωσαν προς διαχείριση 15 εκατ. ευρώ και 32 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Στην περίπτωση της Commercial, όπως προκύπτει από τα ευρήματα του ελέγχου της ΕΠΕΙΑ, τα 14,9 εκατ. ευρώ στάλθηκαν τον περασμένο Απρίλιο μέσω εμβάσματος στην Credit Suisse, η οποία λειτουργεί ως θεματοφύλακας.

Η ασφαλιστική παρέλειψε να γνωστοποιήσει στην ΕΠΕΙΑ τη μεταβολή στα στοιχεία ασφαλιστικής τοποθέτησης, εντός τριών ημερών, όπως υποχρεούται, ενώ εν συνεχεία υποσχέθηκε την άμεση επαναφορά των εμβασμάτων σε ελληνική τράπεζα.

Όλα αυτά τον περασμένο Απρίλιο.

Χρειάστηκε να φθάσει Νοέμβριος για να αποκαλύψει η ίδια η Commercial ότι δεν έχει η ίδια την ελεύθερη διαχείριση των ανωτέρω εμβασμάτων.

Αποκάλυψε δε πως έχει δεσμευτεί στη Hestiun να μη μεταβληθεί το καθεστώς της εν λόγω εκχώρησης του διαχειριστικού ελέγχου των κεφαλαίων της έως ότου η Hestiun αντικαταστήσει τα διαθέσιμα της Commercial Value με αντίστοιχα άλλου πελάτη ή δικά της.

Φανταζόμαστε ότι παρόμοιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν και για τα 32 εκατ. ευρώ της Aspis Liv, η οποία πιθανώς να ανέλαβε και αντίστοιχες δεσμεύσεις.

Τα 32 εκατ. ευρώ της Aspis Liv ήταν να επιστρέψουν την προηγούμενη εβδομάδα. Και πιθανώς επιστράφηκαν.

Τα 14,9 εκατ. ευρώ της Commercial Value θα επιστρέψουν στις 29/1/2010.

Η διοίκηση της Commercial κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι αναγκάστηκε να σπάσει τις συμβάσεις και θα πληρώσει penalties 1,9 εκατ. ευρώ.

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι μεγάλα:

Πρώτον: Με ποια επενδυτικά κριτήρια δόθηκαν προς διαχείριση τα παραπάνω κεφάλαια στη Hestiun από το Δ.Σ. της Commercial Value;

Η μεταφορά των κεφαλαίων συμπίπτει χρονικά με την αναζήτηση εγγυητικών επιστολών από την πλευρά Ψωμιάδη προκειμένου να καλυφθεί η ΑΜΚ στην οποία έπρεπε να προχωρήσει η Ασπίς Πρόνοια;

Δεύτερον: Γιατί την ίδια επενδυτική στρατηγική ακολούθησαν τόσο η Commercial όσο και η Aspis Liv;

Τρίτον: Γιατί παρά το γεγονός ότι η Credit Suisse διαθέτει υποκαταστήματα σε σειρά χώρες της Ε.Ε. δεν μεταβιβάστηκαν τα εμβάσματα σε κάποια εξ αυτών ώστε να μπορούν να δεσμευτούν από τις εποπτικές αρχές;

Τέταρτον: Γιατί η ίδια η διοίκηση της Advantage Capital δηλώνει ότι θα στραφεί εναντίον κάθε υπευθύνου για την παραπάνω συναλλαγή, όταν έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. της Commercial;

Δεν πρόκειται για έμμεση, πλην όμως σαφή, διαφοροποίηση θέσης, έναντι των επιλογών που έκανε η θυγατρική της Commercial Value πριν από την 21η Σεπτεμβρίου και τα "λουκέτα" στις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και ΑΕΑΖ;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v