Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 15 2010

Πειραιώς: Αλλού τα κακαρίσματα και αλλού...

Πειραιώς: Αλλού τα κακαρίσματα και αλλού...
Αλλού τα κακαρίσματα και αλλού γεννούν οι κότες για την Τράπεζα Πειραιώς.

Η αγορά ανέμενε ότι από την πώληση του 31,3% της Proton Bank στον κ. Λ. Λαυρεντιάδη έναντι τιμήματος 70,66 εκατ. ευρώ η Πειραιώς θα έγραφε υψηλά κεφαλαιακά κέρδη.

Η Πειραιώς αγόρασε το 31,3% της Proton δίνοντας ίδιες μετοχές και αποτίμησε στις 31/12/08 τη συμμετοχή της στην καθαρή θέση, συνυπολογίζοντας αφαιρετικά στο good will τη διαφορά μεταξύ της τιμής που αγόρασε και της λογιστικής αξίας της Proton.

Έγραψε, δηλαδή, κέρδος το 2008 από την ίδια τη δομή του deal.

Έτσι, παρά το υψηλό τίμημα πώλησης, το καθαρό κεφαλαιακό κέρδος διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ.

Ποσό που αντισταθμίζει τα 21 εκατ. ευρώ της έκτακτης εισφοράς η οποία βάρυνε τα κέρδη της τράπεζας στην απελθούσα χρήση.

Η έκπληξη της Πειραιώς στο επενδυτικό κοινό για τα αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου και του συνόλου της χρήσης δεν θα έρθει από την Proton, αλλά από τη συμφωνία bankassurance με τη Victoria.

Από την οποία η Πειραιώς παίρνει up front fee της τάξης των 40 εκατ. ευρώ.

Αν το έχει εγγράψει όλο στο δ΄ τρίμηνο του 2009 ή μέρος του θα εγγραφεί και στο α΄ τρίμηνο του 2010 θα φανεί με τη δημοσίευση της λογιστικής κατάστασης.

Υ.Γ. Από πολλές πλευρές «ζεσταίνεται» το σενάριο περί deal μεταξύ Πειραιώς και MPB, οι πληροφορίες όμως της στήλης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν «τρέχει» απολύτως ΤΙΠΟΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v