Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 29 2010

Δημόσια έργα με... ονοματεπώνυμο

Δημόσια έργα με... ονοματεπώνυμο
Πρόσβαση στα στοιχεία των δημοσίων έργων αποκτούν από τα τέλη Μαρτίου όλοι οι ενδιαφερόμενοι, καθώς το υπουργείο Υποδομών θέτει σε λειτουργία το σύστημα επιτελικής παρακολούθησης των συμβάσεων που υπογράφουν οι δημόσιοι φορείς και οργανισμοί με τους εργολάβους.

Μέσω του Διαδικτύου, ο καθένας θα μπορεί στο εξής να έχει πληροφορίες για τον προϋπολογισμό των έργων, τη διαγωνιστική διαδικασία επιλογής αναδόχου, το ποσοστό έκπτωσης, τα χρονοδιαγράμματα αλλά και για όλα τα δεδομένα σχετικά με την πορεία εκτέλεσης της σύμβασης.

Χάρη στην «ταυτότητα» που αποκτούν πλέον τα δημόσια έργα, εκτός της διαφάνειας την οποία υπόσχεται το υπουργείο, εξασφαλίζεται ταυτόχρονα και η βελτίωση - εξυγίανση των συνθηκών και του συστήματος παραγωγής έργων, αφού κάθε σύμβαση θα τίθεται ανά πάσα στιγμή σε έλεγχο σε ό,τι αφορά την εκτέλεσή της.

Αυτό σημαίνει πως οι τεχνικές εταιρίες για τις οποίες έχει διαπιστωθεί ότι καθυστερούν επανειλημμένα να ολοκληρώσουν τα έργα που αναλαμβάνουν ουσιαστικά θα μπαίνουν στη... μαύρη λίστα και στο μέλλον θα είναι δύσκολο να κερδίζουν διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Φυσικά, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα παρακολούθησης των έργων θα πρέπει να συσταθεί μια ανεξάρτητη και ικανή υπηρεσία στο πλαίσιο του υπουργείου Υποδομών, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη συχνή και αξιόπιστη ενημέρωση της βάσης δεδομένων που θα δημιουργηθεί.

Τη σύσταση μιας τέτοιας υπηρεσίας έχει ήδη υποσχεθεί η ηγεσία του υπουργείου, το οποίο εκτιμά πως σταδιακά από τον Μάρτιο μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο τα στοιχεία όλων των δημοσίων έργων που βρίσκονται σε κατασκευή ή είναι υπό δημοπράτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v