Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 12 2010

Tι ψάχνει τώρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;

Tι ψάχνει τώρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;
Εδώ και αρκετό καιρό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (και όχι μόνο αυτή, καθώς μεγάλο μέρος της αγοράς «πληρώνει τη νύφη» στις αποτιμήσεις) προβληματίζεται για τα φαινόμενα ακραίου short selling και χειραγώγησης των τιμών, που καταγράφονται στην αγορά μας.

Όπως όλοι πλέον παραδέχονται, η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων από χώρα σε χώρα κι από αγορά σε αγορά, εκτός από τα θετικά, έχει και αρνητικά.

Διότι μέσα από τη διαδικασία απελευθέρωσης δημιουργήθηκαν και περίπλοκοι μηχανισμοί επένδυσης με ενίοτε αδιαφανείς διαδικασίες (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα ελέγχου τους από τις εποπτικές αρχές κάθε χώρας) τις οποίες χρησιμοποιούν οι ανά τον κόσμο sophisticated investors (sic).

Oι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι στελέχη της Ε.Κ. προωθούν ρυθμίσεις που θα διαρρήξουν κάποια από τα… «πέπλα» πολυπλοκότητας που θολώνουν το τοπίο και επιτρέπουν είτε σε ξένους παίκτες είτε και σε εγχώριους που… «βαφτίζονται» ξένοι: α) να σορτάρουν μεγαλοπρεπώς χωρίς να δανείζονται μετοχές από την ΕΤΕΣΕΠ και β) να χειραγωγούν τιμές με αγοραπωλησίες μετοχών.

Εμείς αναμένουμε περισσότερα, παρότι γνωρίζουμε ότι έτσι όπως έγιναν τα πράγματα, βοηθούσης της MIFID και του «ξεχαρβαλώματος» των οργανωμένων αγορών (βλέπε dark pools, εξωχρηματιστηριακές πλατφόρμες, off shore εταιρίες κ.λπ.), πολύ δραστικά φάρμακα ΔΕΝ υπάρχουν.

Υ.Γ.: Ήδη στους κόλπους της CESR, δηλαδή της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών, γίνονται διεργασίες που αναμένεται σύντομα να καταλήξουν σε έναν ενιαίο τρόπο αναφοράς των ανοικτών θέσεων σε μετοχές. Ακούγεται ίσως… βαρετό, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v