Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 10 2010

Στους τυφλούς… μονόφθαλμες!

Στους τυφλούς… μονόφθαλμες!
Έντονα είναι τα παράπονα τα Ελλήνων επιχειρηματιών και πολιτών ότι το χρόνο που πέρασε, οι τράπεζες έκλεισαν τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων.

Και τα επίσημα στοιχεία, μάλλον δικαιολογούν τον όγκο των παραπόνων, ιδίως αν συνυπολογιστεί ότι οι τράπεζες χρηματοδοτούσαν με άνεση τις πλέον αξιόπιστες επιχειρήσεις (που δεν είχαν ανάγκη το δανεισμό) και όχι τις υπόλοιπες.

Ενδεικτικά είναι τα όσα έλεγε στις τράπεζες, γενικός διευθυντής εισηγμένης που δραστηριοποιείται στο μεταλλουργικό κλάδο: «Μην δίνετε σε εμένα δάνεια, δώστε στους πελάτες μου για να αγοράσουν από εμένα»…

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία, οι ελληνικές τράπεζες χορήγησαν μέσα στο 2009, 9 δισ. ευρώ, με τα δάνεια να αυξάνονται κατά 4,2% (+5,1% προς τις επιχειρήσεις και +3,1% προς τα νοικοκυριά).

Εχθρός του κακού όμως, φαίνεται να είναι το… χειρότερο!

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα δεδομένα, στη Ζώνη του Ευρώ η πιστωτική επέκταση στρογγυλοκάθισε στο ΜΗΔΕΝ τοις εκατό! (0%), με τα δάνεια μάλιστα προς τις επιχειρήσεις να υποχωρούν κατά 2,3%.

Παράγοντες μάλιστα των ελληνικών τραπεζών (βλέπε π.χ. Οικονομικό Δελτίο Alpha Bank) τονίζουν ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης είχαν να αντιμετωπίσουν σαφώς χαμηλότερο κόστος χρήματος από τις ελληνικές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι τράπεζες θα χρειαστεί μάλλον να φυλάξουν τα επιχειρήματά τους για φέτος, γιατί -σύμφωνα τουλάχιστον με τους αναλυτές- είναι ζήτημα αν η πιστωτική επέκταση στη χώρα μας ξεκινάει από «συν»…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v