Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 17 2010

Κερδοσκόποι: «Put your money where your mouth is»

Κερδοσκόποι: «Put your money where your mouth is»
Το μήνυμα που έρχεται από τα spreads στα ομόλογα και στα CDS, αλλά και από την πορεία των τραπεζικών μετοχών στο Χ.Α., είναι σαφές:

Οι κερδοσκόποι δεν πρόκειται να αποσύρουν τα κερδοφόρα στοιχήματά τους στην Ελλάδα, και εν ολίγοις στον ευρωπαϊκό Νότο (στις άλλες χώρες βεβαίως η κατάσταση είναι πολύ λιγότερο έκρυθμη προς το παρόν), μόνο και μόνο γιατί οι ισχυροί Ευρωπαίοι εταίροι μάς προσφέρουν "λεκτική στήριξη".

Ακολουθούν, βλέπετε, την αμερικανική λαϊκή ρήση "You have to put your money where your mouth is". Και ως τώρα δεν βλέπουν κάτι τέτοιο.

Αντιθέτως, πέρα από λόγια (για τα οποία έχουν το απόφθεγμα… "talk is cheap") βλέπουν ότι στην πράξη η ηγεσία της ευρωζώνης έχει δυσκολίες να αποφασίσει τη λήψη συγκεκριμένων (και… υλικών) μέτρων στήριξης της χώρας μας ή ευρύτερα των χωρών του Νότου, ή αν προτιμάτε των λεγόμενων PIGS (σ.σ. που εσχάτως έχουν γίνει… PIIGS για να χωρέσουν και την Ιταλία και την Ιρλανδία).

Κατά την άποψη της στήλης, λοιπόν, δεν θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αισθητή και μόνιμη μείωση των spreads, αν δεν υπάρξει κάποιας μορφής "παρέμβαση" από την πλευρά των ισχυρών της ευρωζώνης, πιθανώς με τη μορφή εγγυήσεων για τον ελληνικό δανεισμό.

Εδώ που έφτασε η κατάσταση, και τα δικά μας λόγια, ότι θα τηρήσουμε το πρόγραμμα με σκληρά μέτρα κ.λπ., λίγη σημασία έχουν. Διότι για να φανεί ότι "γίναμε άνθρωποι" πρέπει δυστυχώς να περάσει καιρός.

Και καιρός δεν υπάρχει, αφού μέσα στο επόμενο δίμηνο θα πρέπει να βγούμε για φρέσκα "δανεικά".

Τι μένει λοιπόν; Η με κάποιον "κομψό" τρόπο ευρωπαϊκή βοήθεια.

Ωστόσο, το θέμα ως έναν βαθμό φαίνεται να "κολλάει" στη γερμανική -κυρίως- κοινή γνώμη που δεν βλέπει με καλό μάτι την όποια στήριξη χωρών οι οποίες εμφανίζονται να είναι σπάταλες, αδηφάγες και αναξιόπιστες.

Δυστυχώς δε για εμάς, δεν είναι μόνο η γερμανική κοινή γνώμη που γέρνει εναντίον μας.

Πρόσφατη δημοσκόπηση της ευρωπαϊκής έκδοσης της "Wall Street Journal" έθετε στους αναγνώστες της το ερώτημα αν θα πρέπει να διασωθεί ή να χρεοκοπήσει η Ελλάδα.

Και η απάντηση ήταν αμείλικτη σε ποσοστό… 70%: "Να χρεοκοπήσει"!

Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχει γενικώς στο εξωτερικό μεγάλη συμπάθεια για την περίπτωσή μας…

Υ.Γ.: Κάποιοι αναγνώστες θα σχολιάσουν ίσως ότι οι αναγνώστες της "WSJ" δεν είναι αντιπροσωπευτικοί της ευρύτερης κοινής γνώμης. Δυστυχώς, όμως, αυτοί είναι που ασχολούνται και… "μετράνε" στις χώρες τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v