Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 5 2010

Tips της έκδοσης του 10ετούς

Tips της έκδοσης του 10ετούς
Το σχήμα της κοινοπραξίας ήταν καθαρά ευρωπαϊκό (HSBC, Barclays) και ολίγον από Ασία (Nomura) και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζονται πιο φιλικές τον τελευταίο καιρό απέναντι στις ελληνικές αγορές (ομολόγων και μετοχών), αποτέλεσμα και της πολιτικοοικονομικής διπλωματίας του τελευταίου μήνα

Το σχήμα της κοινοπραξίας είχε άλλο ένα χαρακτηριστικό: Μικρή εμπλοκή στο σορτάρισμα των ελληνικών ομολόγων. Δεν έχουν μεγάλους πελάτες, δηλαδή, που να έχουν σορτάρει χοντρά τα ομόλογα. Στον αντίποδα, έχουν ως πελάτες long only χαρτοφυλάκια με πιστότητα στα ελληνικά ομόλογα. Οι οποίοι, αν τα spreads σταδιακά αποκλιμακωθούν, θα έχουν την τύχη να έχουν πάρει δεκαετή σε καλές τιμές.

Για τον λόγο αυτόν αποκλείστηκαν και από την έκδοση ευρωπαϊκές τράπεζες, οι πελάτες των οποίων είχαν επίσης σορτάρει τη χώρα, παρά το γεγονός ότι επιδίωξαν -κάποιες με θεαματικό τρόπο- να αλλάξουν τις εις βάρος τους εντυπώσεις σε επίπεδο οικονομικής διπλωματίας.

Στόχος της παραπάνω τακτικής επιβράβευσης των long only χαρτοφυλακίων είναι να ενισχυθεί η ζήτηση από την πλευρά τους και επομένως η πίεση στα hedge funds, τα οποία σχεδόν αποκλείστηκαν από την έκδοση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το βιβλίο προσφορών έκλεισε πριν ανοίξει καν η Αμερική, παρά το γεγονός ότι τόσο η Barclays όσο και η Nomura και η HSBC έχουν υπερατλαντικούς πελάτες.

Το ερώτημα το οποίο δεν θα απαντηθεί ποτέ είναι αν έβαλαν προσφορές και τι ύψους γερμανικές και γαλλικές κρατικές τράπεζες.

Το πιθανότερο είναι ότι δεν χρειάστηκε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v