Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 8 2010

Τι ζητάει η Ελλάδα για περιορισμό κερδοσκοπίας

Τι ζητάει η Ελλάδα για περιορισμό κερδοσκοπίας
Κοντά στην πρώτη της νίκη στη μάχη εναντίον των κερδοσκόπων αλλά και στην εκδήλωση της πρώτης έμπρακτης κοινοτική αλληλεγγύης βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση.

Η Κομισιόν είναι έτοιμη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να υποβάλει στο Ecofin εισήγηση για μεταρρυθμίσεις στην αγορά των Credit Default Swaps.

Εφόσον οι αλλαγές προχωρήσουν θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη διπλωματική νίκη της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Και αυτό γιατί η ελληνική κυβέρνηση άνοιξε το θέμα τον Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων του κ. Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Σαρκοζί και τους κ. Μπαρόζο και Τρισέ.

Τότε η ελληνική πλευρά, όπως είχε γράψει το Euro2day, υπέβαλε πρόταση για περιορισμό της δυνατότητας αγοράς ασφαλίστρων κινδύνου (CDSs) μόνο για όσα χαρτοφυλάκια διαθέτουν θέση σε ομόλογα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα hedge funds δεν θα μπορούν να αγοράζουν και το κυριότερο να διακρατούν CDSs, εφόσον δεν διαθέτουν ομόλογα.

Επιπλέον, είχε εισηγηθεί την υποχρέωση γνωστοποίησης του Over the Counter δανεισμού τίτλων.

Η πρόταση επισκιάστηκε τότε από την πίεση του γαλλογερμανικού άξονα και της Κομισιόν για τη λήψη σκληρών μέτρων προσαρμογής από την ελληνική κυβέρνηση.

Έτυχε, όμως, ευήκοων ώτων κυρίως από πλευράς του Προέδρου της Γαλλίας κ. Σαρκοζί αλλά και της κ. Μέρκελ.

Ο γαλλογερμανικός άξονας έχει συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που περικλείει η αδιαφανής και ολιγοπωλιακή αγορά των CDSs καθώς οι δύο χώρες πληρώνουν ακριβά τις ζημίες του τραπεζικού τους συστήματος από τα CDOs.

Το θέμα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά των CDSs απασχόλησε τη συνάντηση Σαρκοζί - Παπανδρέου.

Και αναμένεται να απασχολήσει και τη συνάντηση Ομπάμα - Παπανδρέου.

Οι ΗΠΑ και η ευρωζώνη δείχνουν να ευθυγραμμίζονται στην ανάγκη μεταρρύθμισης της αγοράς Credit Default Swaps, με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει να τρέξει τις διαδικασίες καθώς τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν στην πρώτη γραμμή των κερδοσκοπικών πιέσεων.

Μια σύντονη κίνηση ΗΠΑ και Ε.Ε. για μεταρρυθμίσεις στην αγορά των CDSs θα έδινε τεράστια ανάσα στα ελληνικά ομόλογα καθώς τα hedge funds διακρατούν υψηλές θέσεις σε ελληνικά CDSs.

Στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή η ελληνική πρόταση για απαγόρευση αγοράς και κατοχής ασφαλίστρων κινδύνου από όσα χαρτοφυλάκια δεν έχουν θέσεις σε ομόλογα, τότε τα hedge funds θα αναγκαστούν να πουλήσουν CDSs ή να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα!

Οι τράπεζες, δε, που πρωταγωνίστηκαν στον συντονισμό των κερδοσκοπικών κινήσεων θα βρεθούν ακόμη περισσότερο στο μικροσκόπιο των Αρχών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v