Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 7 2010

Ενέργεια: Δίπλα τρέχουν!

Ενέργεια: Δίπλα τρέχουν!
Την ώρα που στην Ελλάδα συζητάμε ακόμη το πώς και αν πρέπει να απελευθερωθεί πλήρως η αγορά ενέργειας, αν χρειάζεται ή όχι η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ, αν θέλουμε ιδιωτικά κεφάλαια και επενδύσεις και σε ποια έκταση, η Τουρκία φαίνεται να τρέχει με βήμα ταχύ.

Το 2010 επιδιώκεται να είναι έτος-σταθμός για την υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στον ενεργειακό τομέα της γείτονος, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η κρατική εταιρία ηλεκτροπαραγωγής EUAS και η επίσης κρατική επιχείρηση διανομής φυσικού αερίου Baskent Dogalgaz. Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει περί τους 47 ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, γεγονός που έχει κεντρίσει ήδη το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

Η Τουρκία, συνεπώς, αναδεικνύεται σε σημαντικό ανταγωνιστή της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων στον τομέα της ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες μας, ξένες εταιρίες, που αγωνίζονται εδώ και χρόνια να πείσουν τις ελληνικές κυβερνήσεις για τις προθέσεις τους να ακουμπήσουν κεφάλαια στον ενεργειακό τομέα, αρχίζουν να αλληθωρίζουν προς Τουρκία μεριά, καθώς η υπομονή τους για τα ελληνικά δεδομένα αρχίζει να εξαντλείται.

Ας μην εκπλαγούμε, συνεπώς, αν κάποια στιγμή δούμε σημαντικό μέρος των ξένων κεφαλαίων που προορίζονταν για την εγχώρια ενεργειακή αγορά να μετακινείται στη γειτονική Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v