Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 5 2010

Κατασκευαστικές: Το πάρτι τελείωσε...

Κατασκευαστικές: Το πάρτι τελείωσε...
Τέλος στην κατασπατάληση κονδυλίων για δημόσια έργα, τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους τις τελευταίες δεκαετίες πληρώνονταν δύο και τρεις φορές πάνω από τον αρχικό τους προϋπολογισμό, αναμένεται να βάλουν οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ που στο εξής θα ελέγχουν σχολαστικά τις σχετικές δαπάνες.

Το ενδεχόμενο αυτό έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών, γιατί αντιλαμβάνονται ότι τα υψηλά περιθώρια κέρδους που απολάμβαναν και ορισμένες (οι μεγαλύτερες σε μέγεθος) συνεχίζουν να απολαμβάνουν ακόμη και σήμερα (πριν από την κρίση τα περιθώρια κέρδους ξεπερνούσαν το 10%, τώρα κινούνται στο επίπεδο του 6% κατά μέσο όρο), θα είναι σύντομα... γλυκιά ανάμνηση.

Το υπουργείο Υποδομών είχε διαμηνύσει από καιρό πως με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάθεση δημοσίων έργων θα μπει «μαχαίρι» στην υπέρβαση των προϋπολογισμών, ωστόσο κανένας κατασκευαστής δεν είχε πάρει στα σοβαρά την προειδοποίηση αυτή, εκτιμώντας ότι για ακόμα μία φορά θα βρεθεί τρόπος να «φουσκώσουν» τις εγκεκριμένες δαπάνες.

Όμως, η έλευση των ξένων επιτηρητών αλλάζει άρδην τα δεδομένα και πλέον κάνει τους κατασκευαστές να ιδρώνουν στην ιδέα και μόνο ότι στο εξής θα πρέπει να δουλεύουν με τα ελάχιστα δυνατά περιθώρια κέρδους (όχι πάνω από 2% - 3%).

Μάλλον έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πως το μεγάλο πάρτι των δημοσίων έργων τελείωσε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v