Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 4 2010

Ακίνητα Δημοσίου: Καλή η πρόθεση, θα προκάνουμε;

Ακίνητα Δημοσίου: Καλή η πρόθεση, θα προκάνουμε;
Με καθυστέρηση κάμποσων δεκαετιών το ελληνικό κράτος θυμήθηκε ότι διαθέτει μια ακίνητη περιουσία, υψηλής αξίας, η οποία παραμένει αναξιοποίητη, ή στην καλύτερη περίπτωση αξιοποιείται υποτυπωδώς.

Μια ακίνητη περιουσία που -εκτός των άλλων- θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά και το δημόσιο χρέος.

Έστω λοιπόν και με καθυστέρηση δεκαετιών, ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει (βλέπε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM) ότι στο υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται η διάθεση των ακινήτων των ασφαλιστικών εταιριών υπό τραπεζική διαχείριση, ίσως υπό τη μορφή μιας ανώνυμης εταιρίας επενδύσεων (ΑΕΕΑΠ).

Η κίνηση αυτή δείχνει να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς από τη μια πλευρά τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να μετατρέψουν άμεσα την «κλειδωμένη» σήμερα ακίνητη περιουσία τους (ούτε καν διαδικασίες δεν υπάρχουν για πωλήσεις ακινήτων) σε ρευστότητα (απόκτηση μετοχών που θα μπορούσαν να ρευστοποιηθούν μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς).

Και από την άλλη πλευρά, επειδή δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επαγγελματική διαχείριση περιουσίας, προς όφελος των δεινοπαθούντων ασφαλιστικών ταμείων.

Τέλος, τα ασφαλιστικά ταμεία από τη συγκεκριμένη διαχείριση θα απολαμβάνουν τα φορολογικά προνόμια των ΑΕΕΑΠ, τα οποία «στάθηκαν όρθια» ακόμη και μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Από την όλη όμως αυτή υπόθεση προκύπτει ένα μεγάλο «αλλά». Ποιο είναι αυτό;

Ότι, αν υποθέσουμε πως θα αποφασιστεί η δημιουργία μιας νέας ΑΕΕΑΠ, τότε μιλάμε για κάνα μήνα μέχρι την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, για ακόμη μερικούς μήνες γραφειοκρατία μέχρι την ίδρυση της ΑΕΕΑΠ, συν κάτι μήνες μέχρι την ένταξη των ακινήτων και, βέβαια, για κάμποσους άλλους μήνες μέχρι την υποχρεωτική (εκ του νόμου) ένταξη της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ζήσε Μάη μου, δηλαδή…

Ενώ αν, αντίθετα, επιλέγονταν για εκχώρηση των ακινήτων των ταμείων (αύξηση κεφαλαίου μέσω εισφοράς σε είδος) στις υπάρχουσες ΑΕΕΑΠ (Eurobank Properties, Trastor, MIG Real Estate και προσεχώς η αντίστοιχη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας), τότε το όλο ζήτημα θα επιταχυνόταν κατά πολύ…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v