Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 10 2010

ΝΕΛ: Όταν ο σύμβουλος αποτίμησης έχει ρέντα!

ΝΕΛ: Όταν ο σύμβουλος αποτίμησης έχει ρέντα!
Χρειάστηκαν δύο μόλις συνεδριάσεις προκειμένου να πέσει η μετοχή 50% κάτω από την ελάχιστη αποτίμηση που έκανε για τη ΝΕΛ ο «εξειδικευμένος, ανεξάρτητος χρηματοοικονομικός σύμβουλος»…

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΝΕΛ ανέθεσε σε «εξειδικευμένο, ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, τη Eurocorp ΑΕΠΕΥ, τη σύνταξη αποτίμησης της αξίας της με σκοπό την πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού και του Δ.Σ. του Χ.Α. αναφορικά με τις προϋποθέσεις τις οποίες πληροί η εταιρία, προκειμένου να εξέλθει από το καθεστώς της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης».

Πράγματι, ο «εξειδικευμένος, ανεξάρτητος χρηματοοικονομικός σύμβουλος» έπιασε δουλειά και αφού αναφέρθηκε σε «θετικές αναπτυξιακές προοπτικές» (εκτίμησε θετικό EBITDA από φέτος και κέρδη από το 2011), αφού σημείωσε ότι η εταιρία ολοκληρώνει τη διαδικασία διακανονισμού με τη βασική πιστώτρια τράπεζα για ρύθμιση των οφειλών της κ.λπ., κατέληξε ότι η αποτίμηση της ΝΕΛ κυμαίνεται μεταξύ 0,31 και 0,57 ευρώ, με τη μέση σταθμισμένη αποτίμηση να υπολογίζεται στο 0,44 ευρώ.

Μόλις βλέπει η διοίκηση της ΝΕΛ την αποτίμηση του «εξειδικευμένου, ανεξάρτητου χρηματοοικονομικού συμβούλου», δηλώνει ότι «στο πλαίσιο της συντηρητικότητας και υπό το καθεστώς της παρούσας παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας, προσδιορίζει την τιμή εισαγωγής και επαναδιαπραγμάτευσης των υπό αναστολή μετοχών της στο κάτω όριο του εύρους τιμών της αποτίμησης», δηλαδή στο 0,30 ευρώ.

Αυτήν τη συντηρητικότητα, βέβαια, δεν φαίνεται να την… εκτίμησε δεόντως η χρηματιστηριακή αγορά, τουλάχιστον κατά τις δύο πρώτες συνεδριάσεις επεναδιαπραγμάτευσης του τίτλου, καθώς η μετοχή της ΝΕΛ έπεσε κατά 40% την Πέμπτη και κατά 16,67% την Παρασκευή.

Ανακεφαλαιώνουμε λοιπόν και λέμε:

Πρώτον, ο «εξειδικευμένος, ανεξάρτητος χρηματοοικονομικός σύμβουλος» αποτιμά τη μετοχή μεταξύ 31 και 57 λεπτών του ευρώ.

Δεύτερον, για λόγους «συντηρητικότητας», η διοίκηση εισάγει προς διαπραγμάτευση τις μετοχές προς 30 λεπτά, κάτω δηλαδή και από το κάτω όριο αποτίμησης του «εξειδικευμένου, ανεξάρτητου χρηματοοικονομικού συμβούλου».

Τρίτον, σε δύο μόλις συνεδριάσεις, η τιμή της μετοχής κατρακυλάει στα 15 λεπτά του ευρώ (-50% κάτω από το κάτω όριο της αποτίμησης του «εξειδικευμένου, ανεξάρτητου χρηματοοικονομικού συμβούλου»).

Υ.Γ. 1: Μεγάλη… ρέντα έχει ο «εξειδικευμένος, ανεξάρτητος χρηματοοικονομικός σύμβουλος»…

Υ.Γ. 2: Κι όμως κατά βάθος κάπου υπάρχει λάθος, κάπου την έχουμε πατήσει κι οι δυο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v