Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 7 2010

Η J&P Άβαξ, το ομολογιακό και οι φήμες

Η J&P Άβαξ, το ομολογιακό και οι φήμες
Τι συμβαίνει με το ομολογιακό δάνειο που επιδιώκει να λάβει η J&P Άβαξ;

Η εισηγμένη κατασκευαστική έχει αποφασίσει την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 285 εκατ. ευρώ και έχει ξεκινήσει ήδη τις σχετικές συζητήσεις με τράπεζες.

Προς το παρόν, τόσο η Τράπεζα Κύπρου, που θα συμμετέχει σίγουρα στο κοινοπρακτικό, όσο και οι υπόλοιπες τράπεζες ζητούν να δοθούν ως εξασφαλίσεις για το δάνειο assets της J&P Άβαξ.

Και δη χρυσοφόρα assets, όπως οι συμμετοχές της στην Αττική Οδό και στη Γέφυρα.

Προς το παρόν ουδέν περίεργο, καθώς αντίστοιχες εξασφαλίσεις ζητούν πλέον οι τράπεζες από όλες τις επιχειρήσεις που μέχρι το 2007 δανείζονταν χωρίς εξασφαλίσεις, λόγω της δυσχερέστατης τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας.

Στην περίπτωση της J&P Άβαξ, όμως, τα πράγματα φαίνεται ότι περιπλέκονται και σε μετοχικό επίπεδο.

Οι φήμες φέρουν τον έναν από τους δύο βασικούς μετόχους της κατασκευαστικής, την πλευρά Παρασκευαΐδη, να αντιδρά στις υψηλές εξασφαλίσεις που ζητούν οι τράπεζες.

Ακούμε ότι η βασική ένσταση είναι πως οι ζητούμενες εξασφαλίσεις είναι τόσο υψηλές που θα μπορούσαν να καλύψουν την αναχρηματοδότηση όλων των δανείων του ομίλου.

Αν ισχύει, προφανώς, κάποιες τράπεζες επιδιώκουν, με αφορμή το νέο δάνειο, να καλυφθούν και για τα παλαιά «ανοικτά» δάνεια που έχουν χορηγήσει στην J&P Άβαξ. Και μία τουλάχιστον έχει δώσει πολλά…

Θυμίζουμε ότι στη γενική συνέλευση για την έγκριση του ομολογιακού δεν παρέστη ο βασικός μέτοχος της J&P Άβαξ, J&P Investment (κατέχει σχεδόν το 42% της κατασκευαστικής).

Αντίθετα, παρέστη ο γνωστός δικηγόρος, κ. Αλ. Λυκουρέζος, εκπροσωπώντας την εταιρία Alpinglow Corporation η οποία κατέχει 100 μετοχές(!) της J&P Άβαξ, για να ρωτήσει απλώς και μόνο γιατί απείχε από τη συνέλευση ο βασικός μέτοχος!

Δεν ξέρουμε αν όλα αυτά συνιστούν αποδείξεις της ορθότητας των φημών για ύπαρξη διαφωνίας μεταξύ των μετόχων της J&P Άβαξ, αποτελούν όμως σίγουρα αποχρώσες ενδείξεις…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v