Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 13 2010

Σφηνάκια για ΕΤΕ, ΗΔΑΤ, ΚΑΕ και Έδραση

Σφηνάκια για ΕΤΕ, ΗΔΑΤ, ΚΑΕ και Έδραση
ΕΤΕ: Η αγορά «είδε» πίσω από την ανακοίνωση της Bank of New York Mellon και τη γνωστοποίηση ότι κατέχει, ως θεματοφύλακας το 5,25% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, το Black Rock.

Μόνο που το Black Rock δεν χρησιμοποιεί την Bank of New York Mellon ως θεματοφύλακα συνήθως, ενώ όταν πραγματοποιεί αγορές ανακοινώνει συνήθως απευθείας την αλλαγή ποσοστού ακόμη και αν δεν υποχρεούται.

Έμπειροι στις συναλλαγές ξένων τελικών επενδυτών σε ελληνικές μετοχές εκτιμούν ότι ο πελάτης ή οι πελάτες της Bank of New York Mellon που αύξησαν το ποσοστό τους στην ΕΤΕ, τις τελευταίες ημέρες, δεν ήταν εμβέλειας αντίστοιχης του BlackRock ή του Blackstone, το όνομα του οποίου επίσης ακούστηκε.

ΗΔΑΤ: Ο κύβος ερρίφθη. Από χθες οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης ξεκίνησαν τις αγορές ελληνικών ομολόγων. Με προτίμηση τα κοντινής λήξης ώστε να δοθεί το σήμα και στους long only.

Το παρήγορο είναι ότι μαζί με τις κεντρικές τράπεζες αγόρασαν χθες δειλά-δειλά και οι index truckers.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον συνέβαλε στο να αρχίσουν να δίνουν ξανά τιμές και οι ειδικοί διαπραγματευτές σε εκδόσεις με πιο περιορισμένη εμπορευσιμότητα.

Με αυτά και με αυτά η ΗΔΑΤ έκανε χθες τζίρο υψηλότερο των 60 εκατ. ευρώ, όταν ουσιαστικά από τις 22 Απριλίου μέχρι και χθες πρακτικά ήταν κλειστή, καθώς διενεργούνταν τζίροι μερικών εκατομμυρίων ή και χιλιάδων ευρώ.

ΕΔΡΑΣΗ: Η ταυτόχρονη παραίτηση δύο μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου για «προσωπικούς λόγους» βαραίνει κι άλλο το κλίμα γύρω από την πορεία της Έδρασης.

Ιδίως όταν όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εισηγμένη και όταν η τιμή του τίτλου είναι καθηλωμένη κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις στα 8 ευρωλεπτά.

Ωστόσο, ας μην ξεχνούμε ότι η Έδραση είναι μία εταιρία με πολύ υψηλή τεχνογνωσία.

Εταιρία που θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να επιτύχει πολύ καλύτερη πορεία σε βάθος χρόνου.

ΚΑΕ: Πεσμένη κατά 7% - 8% η κίνηση σε λιμάνια και αεροδρόμια τους πρώτους μήνες του 2010, αλλά τα ταμεία των ΚΑΕ φαίνεται πως επηρεάστηκαν λιγότερο από την κάμψη.

Αναμένουν δε να γράψουν και αύξηση κερδών στο α΄ τρίμηνο έναντι του περυσινού.

Οι λόγοι του θετικού performance, αν βεβαίως επιβεβαιωθούν, θα πρέπει να αναζητηθούν στον καπνό… αλλά και στις κινήσεις συγκράτησης των εξόδων.

Η εταιρία δεν έχει διενεργήσει απολύσεις ούτε έχει επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής των προμηθευτών της, αλλά κάνει σκληρά παζάρια για κάθε κόστος που γράφει στα βιβλία της.

Ετοιμάζεται δε να δώσει μάχη για μείωση ενοικίων στο Ελ. Βενιζέλος. Να δούμε τι θα πει και η κυβέρνηση που κόπτεται για αποπληθωρισμό…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v