Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 31 2010

Σφηνάκια για ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΕΤΕ και καταθέσεις

Σφηνάκια για ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΕΤΕ και καταθέσεις
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Στα 28 εκατ. ευρώ ανέρχεται η επιβάρυνση της Πειραιώς από την έκτακτη εισφορά στα κέρδη του 2009 όπως διευκρίνισε η διοίκησή της, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

Η τράπεζα δεν σχημάτισε πρόβλεψη κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου. Θα το πράξει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος β΄ τριμήνου.

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου, και συγκεκριμένα τον Απρίλιο, η τράπεζα μετέφερε κρατικά ελληνικά ομόλογα αξίας 1 δισ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο Διαθεσίμων προς Πώληση στο Διακράτησης έως τη λήξη.

Έτσι περιόρισε τα παλαιά ομόλογα που είχε στο Διαθεσίμων προς Πώληση στα 667 εκατ. ευρώ, μειώνοντας και τις λογιστικές ζημίες που ανάγονται απευθείας στην καθαρή της θέση.

Οι οποίες παρεμπιπτόντως στο α΄ τρίμηνο ανήλθαν μόλις σε 40 εκατ. ευρώ.


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΟΜΟΛΟΓΑ: Κατά 1,5 δισ. ευρώ αύξησε την έκθεσή της σε ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου της τρέχουσας χρήσης η Εθνική Τράπεζα. Το σύνολο των ελληνικών κρατικών ομολόγων που είχε στις 31/3 στην κατοχή της ανερχόταν σε 19,5 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, μετέφερε ομόλογα αξίας 1,9 δισ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο trading στο Διακράτησης ως τη λήξη, κάνοντας χρήση της δυνατότητας που προσφέρει το τροποποιημένο ΔΛΠ 39.

Από το χαρτοφυλάκιο trading τα αποτελέσματα της Εθνικής επιβαρύνθηκαν κατά 236 εκατ. ευρώ. Επίπτωση που αντισταθμίστηκε, όμως, σε σημαντικό βαθμό από τα 181 εκατ. ευρώ θετικές συναλλαγματικές διαφορές, εξαιτίας της ανατίμησης της τουρκικής λίρας.

Βεβαίως, έγραψε και 64 εκατ. ευρώ ζημία από το hedging στην τουρκική λίρα.


ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Το σύνολο σχεδόν των διοικήσεων των μεγάλων ελληνικών τραπεζών δήλωσε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων τηλεδιασκέψεων με τους αναλυτές ότι τον Μάιο είχαν εισροές καταθέσεων.

Η διοίκηση της Εθνικής έγινε, μάλιστα, και συγκεκριμένη δηλώνοντας ότι αύξησε τον μήνα που κλείνει τις καταθέσεις της κατά 1 δισ. ευρώ.

Όλοι, επίσης οι τραπεζίτες παραδέχθηκαν ότι μέχρι τον Απρίλιο επλήγησαν από εκροές καταθέσεων. Ουδείς όμως έδωσε έστω και μια τάξη μεγέθους των ποσών που έφυγαν.

Σημειώνεται ότι εδώ και τρεις - τέσσερις εβδομάδες τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων εκτινάχθηκαν στα επίπεδα του 5% - 5,5% για τρίμηνη διάρκεια και για ποσά άνω των 50 χιλιάδων ευρώ.

Το τυράκι για την επιστροφή των καταθετών.

Υ.Γ.: Τον Ιούνιο, λόγω window dressing εξαμήνου, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι τα επιτόκια των προθεσμιακών θα βρεθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v