Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 30 2010

Σφηνάκια για Πειραιώς, ΑΤΕ και ΤBank

Σφηνάκια για Πειραιώς, ΑΤΕ και ΤBank
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΡΑΙΩΣ: Οι τόκοι και ο λογιστικός χειρισμός θέσεων στα ομόλογα έφεραν την ευχάριστη έκπληξη στα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου.

Η Πειραιώς εμφάνισε υψηλότερους τόκους από ομόλογα από αυτούς που περίμεναν οι αναλυτές, με αποτέλεσμα να αυξηθούν πάνω από τις προβλέψεις και τα συνολικά έσοδα από τόκους.

Η αύξηση στα έσοδα από τόκους ομολόγων επήλθε και λόγω των νέων αγορών. Στις 30/6 η τράπεζα κατείχε κρατικά ελληνικά ομόλογα, αξίας 8,6 δισ. ευρώ, έναντι 8,3 δισ. ευρώ στις 31/3/2010 και 6,7 δισ. ευρώ στις 31/12/09.

Ταυτόχρονα, μετέφερε ομόλογα αξίας 900 εκατ. ευρώ από το Εμπορικό Χαρτοφυλάκιο στο Διαθεσίμων προς πώληση κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου.

Έτσι, εμφάνισε μικρότερες ζημίες Trading από αυτές που περίμεναν οι αναλυτές, υπολογίζοντας ότι κατείχε στις 31/3 στο Εμπορικό Χαρτοφυλάκιο ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 1,6 δισ. ευρώ.

Μετέφερε δε και ομόλογα αξίας 1,4 δισ. ευρώ από το Διαθεσίμων προς Πώληση στο Διακράτησης ως τη Λήξη περιορίζοντας τις ζημίες που ανάγονται απευθείας στην καθαρή της θέση.

Αυτές ανήλθαν στα 110 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 80 εκατ. ευρώ προέρχονται από ομόλογα και τα 30 εκατ. ευρώ από το μετοχικό χαρτοφυλάκιο.

Στις 30/6 το funding από την ΕΚΤ ανερχόταν σε 14,9 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα σχημάτισε προβλέψεις ύψους 134,8 εκατ. ευρώ (1,37% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων) και η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι το ποσοστό των προβλέψεων θα φτάσει φέτος στο 1,4% με 1,45% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων.

T BANK - Τ.Τ.: Κάτω από το ελάχιστο όριο διαμορφώθηκε στις 30/6 η κεφαλαιακή επάρκεια της T Bank (πρώην Aspis Bank) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ως ο βασικός, πλέον, μέτοχός της έχει παράσχει τη διαβεβαίωση ότι θα υποστηρίξει την ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας.

Στις 30 Ιουνίου ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της T Bank, σε επίπεδο μητρικής, διαμορφώθηκε στο 7,6%, ενώ σε ενοποιημένο επίπεδο στο 9,2%, όταν το ελάχιστο όριο βρίσκεται στο 10%.

Ο δείκτης βασικών κεφαλαίων (Tier 1) διαμορφώθηκε στη μητρική σε 3,8% και σε ενοποιημένη βάση στο 5,5% με το ελάχιστο όριο στο 6,5%.

Η διοίκηση της Τ Bank εξετάζει, σε συνεργασία με το Τ.Τ., μέτρα που πρέπει να λάβει για την αύξηση του δείκτη πάνω από το ελάχιστο όριο.

Πριν ή μετά την πώληση του Τ.Τ.;

ATE: Τις αποφάσεις του βασικού της μετόχου περιμένει η διοίκηση της ΑΤΕ για την αναγκαία αύξηση κεφαλαίου, όπως δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

Η ΑΤΕ έχει προσλάβει ήδη την Εθνική Τράπεζα ως σύμβουλο και περιμένει το πράσινο φως για να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στην οποία το Δημόσιο θα συμμετάσχει με μετατροπή των προνομιούχων σε κοινές, ενώ θα επιδιωχθεί να συγκεντρωθούν και περίπου 400 εκατ. ευρώ από την υπόλοιπη αγορά.

Αναφορικά με τις επισφάλειες η διοίκηση της ΑΤΕ εκτίμησε ότι δεν θα ξεπεράσουν το 10,5% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Οι δε προβλέψεις θα ανέλθουν στο 1,55% με 1,6% επί του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Ήδη στο β΄ τρίμηνο η ΑΤΕ σχημάτισε προβλέψεις 93 εκατ. ευρώ και στο εξάμηνο 189 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 1,6% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v