Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 9 2010

ΕΤΕ: Τα σενάρια των FT για αναδιάρθρωση χρέους

ΕΤΕ: Τα σενάρια των FT για αναδιάρθρωση χρέους
Τροφή στη σεναριολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με επιβολή «κουρέματος» στην αξία τους έδωσε η αύξηση κεφαλαίου που ανακοίνωσε η Εθνική.

Tο Alphaville, το blog των «F.T.», θεωρεί πολύ πιθανό η ΑΜΚ της Εθνικής να προορίζεται να καλύψει το «haircut» στα ελληνικά ομόλογα, με αφορμή την αναφορά της τράπεζας στη «δημιουργία επιπρόσθετου σημαντικού κεφαλαιακού μαξιλαριού, ώστε να αντιμετωπιστεί η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βραχυμεσοπρόθεσμα».

Μάλιστα, σημειώνει ότι στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την Τετάρτη το πρωί, ο CEO της τράπεζας, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, ενώ απέκλεισε ρητά το ενδεχόμενο πτώχευσης του ελληνικού δημοσίου, δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους. 

Αυτή η ερμηνεία του blog εμάς μας παραξενεύει λίγο, διότι όπως και να το κάνουμε, για να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, πρέπει πρώτα ο πιστωτής να δηλώσει αδυναμία πληρωμής του χρέους, δηλαδή default, οπότε ποιο το νόημα να λέμε ότι ο Ταμβακάκης απέκλεισε το default αλλά δεν μίλησε για αναδιάρθρωση;  

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το blog των «F.T.» υπενθυμίζει ότι η ΕΤΕ έχει ήδη θέσει discount 10% επί των ελληνικών ομολόγων στα βιβλία της, ενώ σημειώνει ότι, σύμφωνα με τους αναλυτές, μια αύξηση 2,8 δισ. ευρώ θα κάλυπτε επιπλέον «κούρεμα» 13% και σημαντική αναδιάρθρωση.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι σε περίπτωση που επίκειται «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, οι δύο τράπεζες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v