Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 5 2004

Euronext: ”Ανθρακες” απεδείχθη ο... χρυσός!

Η είδηση έχει κάποιο ενδιαφέρον για τους φίλους του χρυσού: Το Euronext, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός οργανισμός, έκλεισε χθες τη λειτουργία της αγοράς χρυσού στο Παρίσι μέχρι νεωτέρας, λόγω ελλείψεως... συμμετεχόντων!

Εκπρόσωπος του Euronext διέψευσε ότι η αγορά θα έκλεινε μονίμως, λέγοντας ότι ”ο Αύγουστος είναι ο μήνας που συνήθως φεύγουν για διακοπές οι traders”.

Της κίνησης αυτής όμως προηγήθηκε η απόφαση της Credit du Nord, θυγατρικής της Societe Generale, να διακόψει τις συναλλαγές σε ράβδους χρυσού.

Η Cookson Group, μια βρετανική βιομηχανική εταιρεία, σταμάτησε να συναλλάσσεται στην αγορά χρυσού στο Παρίσι για τον Αύγουστο, αφήνοντας έτσι την CPR Or, μια θυγατρική της Credit Agricole, ως τον μοναδικό... παίκτη.

Ο χρυσός είχε αρχίσει να χάνει την ελκυστικότητά του μετά την έκρηξη τιμών που ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο World Trade Center.

Την Τετάρτη διαπραγματευόταν στο Λονδίνο στα 392,7 δολάρια, αρκετά χαμηλότερα από τα 431 δολάρια που είχε η τιμή του μόλις τρεις μήνες πριν.

Τον Απρίλιο η N.M. Rothschilds, η βρετανογαλλική private bank που έχει από παλιά συνδέσει το όνομά της με το χρυσό, αποφάσισε να αποτραβηχτεί από τη συγκεκριμένη αγορά.

Η τράπεζα σταμάτησε να προεδρεύει των ημερήσιων συναντήσεων με άλλες τέσσερις τράπεζες όπου κατέληγαν στην τιμή fixing του χρυσού στο Λονδίνο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας επίσης, ο Νίκολας Σαρκοζί, έπεισε την Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας (μιας χώρας ιστορικά και παραδοσιακά χρυσόφιλης) να ρευστοποιήσει κάποιους από τους 3.000 τόνους χρυσού που είχε στα αποθεματικά της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v